Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Szeptember 27. 18:40, szerda | Belföld
Forrás: mti

Súlyos fegyházbüntetésre ítélték az éhen halt gyöngyösi kislány szüleit

Súlyos fegyházbüntetésre ítélték az éhen halt gyöngyösi kislány szüleit

Tizennyolc és tizenöt év fegyházra ítélte a tavaly májusban éhen halt másfél éves gyöngyösi kislány szüleit szerdán első fokon az Egri Törvényszék.

A bíróság J. Médea elsőrendű vádlottat és K. Gusztáv másodrendű vádlottat különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésben találta bűnösnek.

A vádirat szerint a szülők K. Kiara Jernét szándékosan nem gondozták, a védőnővel nem tartottak kapcsolatot, a gyereket egyéves kora után az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatra nem vitték el, és a szükséges táplálékot sem biztosították neki.

Az ítélet indoklásában Schmidt Péter tanácsvezető bíró kiemelte: a szülők szándékosan elmulasztották törvényi kötelezettségeiket, súlyos kiszáradás és alultápláltság vezetett a gyermek halálához.

Hozzátette, mások felelőssége is felvetődik, de a bíróság csak abban a kérdésben foglalhatott állást, hogy a két vádlott elkövette-e ezt a cselekményt, és ha igen, azt szándékosan vagy gondatlanságból tette-e.

A tanácselnök kitért arra, hogy a vádlottak 2015 júliusától a 18 hónapos gyermek haláláig elzárkóztak mindennemű kapcsolattartástól, amellyel kiskorú gyermekük egészségi állapotára fény derülhetett volna, így az orvosi és a védőnői ellátástól, továbbá minden szociális beavatkozástól is.

A kislány testsúlya a halálakor 3410 gramm volt, ami legfeljebb egy két hónapos csecsemő testtömegének felel meg. A gyermek tulajdonképpen elveszítette a teljes izomzatát. Súlycsökkenését a szülők végignézték anélkül, hogy bármit tettek volna a megakadályozására - hangzott el a szóbeli indoklásban.

Az ügyész az ítéletet J. Médea esetében tudomásul vette, K. Gusztáv esetében súlyosításért fellebbezett. A továbbra is előzetes letartóztatásban maradó vádlottak és védőik más minősítés megállapításáért és enyhítésért fellebbeztek.

A szülők alapvetően azzal védekeztek, hogy eleinte a másik - Kiara Jernénél két és fél évvel idősebb - lányuknak is voltak súlyproblémái, de másfél éves korától elkezdett gyarapodni, és ebben bíztak a kisebbik gyerek esetében is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.