Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 05. 14:38, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Számítógépes jelszóként használható a pulzus

Számítógépes jelszóként használható a pulzus

Az emberi szívverés felválthatja az okostelefonok, a táblagépek, a személygépkocsik megnyitásához használatos hagyományos jelszavakat a közeljövőben annak az eszköznek a segítségével, amelyet kanadai kutatók fejlesztenek ki.

A papír fecnikre sebtében felírt jelszavak könnyen elvesznek, a levélben megkapott számok és betűk alkotta azonosítókat könnyen elfelejti az ember, a személyazonossága ellopása pedig több millió dolláros üzletággá fejlődött.
Számítógépes biztonsági szakemberek egy olyan új típusú azonosítót találtak, amelyet nem lehet sem elfelejteni, elveszíteni: az emberi szívet - olvasható a The Daily Telepgraph brit napilap honlapján.
A fejlesztők egyre inkább az ember belső jellemzői felé fordulnak új azonosítási alternatívák után kutatva. Ilyen a kanadai Bionym cég Nymi elnevezésű "karperece". Ez a nagy tudású, kicsiny eszköz használójának pulzusát követi figyelemmel, amelyet fellehet használni vezeték nélkül okostelefonok, táblagépek, számítógépes játékok, autók megnyitására. Még vásárláskor fizetésre is lehet használni, mivel felválthatja a bankkártyák Pin-kódját.
Foteini Agrafioti, a Bionym társalapítója szerint a Nymi azonosítja az embert nemcsak a pulzusa által, hanem a szívverés állapota/formája által.
Mintegy 50 éve már a kardiológusok tudják, hogy az ujjlenyomathoz hasonlóan, az emberi szívverés páratlan, meghatározza a szív formája, mérete, a mellkasban lévő helyzete. Nem lehet másolni, mint az ujjlenyomatot a felületen hagyott nyom alapján, vagy zselé segítségével.
A karperec 99 százalékos pontosságú. A működésének pontosságára egyedül a sportolás vagy a drogfogyasztás lehet hatással, a rendszer azonban a pulzus reguláris változásait tolerálja - mondta Karl Martin, a Bionym vezetője a New Scientist című folyóiratnak.

Címkék: Tudomány-technika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk