Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Szeptember 11. 05:20, vasárnap | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatáról tárgyaltak Belgrádban

Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatáról tárgyaltak Belgrádban

Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatáról, különösen a Koszovóval való kapcsolat rendezéséről szóló 35. tárgyalási fejezetben foglaltakról tárgyalt

Johannes Hahn, az Európai Bizottság bővítési ügyekért felelős biztosa a szerb kormány tagjaival szombaton Belgrádban, ahol részt vett a kormány ülésén.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Johannes Hahn kiemelte: Belgrád és Brüsszel közös célja, hogy Szerbia csatlakozzon az Európai Unióhoz. Az unióból történő brit kilépésről tartott népszavazás után felmerült, hogy vajon az uniós vezetők továbbra is a bővítés mellett állnak-e - jegyezte meg, leszögezve egyúttal, hogy nincs bizonytalankodás, az uniós bővítés folytatódik: "Szerbiának is helye van az európai családban".

A tárgyalási fejezetek megnyitásával kapcsolatban kifejtette, hogy a szerbiai törvények uniós jogszabályokkal való összehangolása Belgrád és a szerbiai lakosság érdekeit szolgálja.

Mint mondta, az EU figyelemmel kíséri a térségben történő eseményeket, így a szerb-horvát viszony romlását is. Felhívta a figyelmet arra, hogy olyan Nyugat-Balkánra van szükség, ahol béke uralkodik, és amelynek a célja a közös európai jövő, ahol egyetlen ország sem gátolja a többi állam csatlakozását. "Elismerem és értékelem Szerbia aktív és építő jellegű hozzáállását" - fogalmazott, majd így folytatta: hálás a szerb kormányfőnek azért, mert nem reagált a horvát bíráló megjegyzésekre.

Aleksandar Vucic miniszterelnök arról biztosította az uniós biztost, hogy Szerbia elkötelezett az uniós tagság iránt, és minden tőle telhetőt megtesz a csatlakozás érdekében.

Brüsszel eddig négy csatlakozási fejezetet nyitott meg Szerbiával a 35 közül. Belgrád stratégiai célja, hogy 2020-ra az EU tagjává váljon.

Címkék: európa, szerbia, unió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.