Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2021. December 15. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szlovéniában is kimutatták az omikron változatot

Szlovéniában is kimutatták az omikron változatot

Szlovéniában is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított, omikron nevű változata - közölte Miroslav Petrovec, a szlovén Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet vezetője kedden.

A szakember kiemelte: a november 29-e és december 6-a között begyűjtött minták vizsgálata négy embernél mutatta ki az omikron Európában is elterjedt változatát. Mind a négyen a közép-szlovéniai régióból származnak, és egyelőre nincsenek arról információk, hogy jártak-e külföldön - tette hozzá. Úgy vélte: az új variáns valószínűleg elterjedtebb az országban, mint amire most fény derült.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: az omikron megjelenése egy új, ötödik hullámot is elindíthat. Rámutatott: nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a fertőzöttek számának csökkenése az elmúlt napokban veszített lendületéből. "A járványintézkedések szigorú betartása kulcsfontosságú, a legjobb intézkedés pedig az azonnali védőoltás" - fogalmazott a miniszter.

Szlovéniában keddre 1712 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 14 beteg halt meg. Kórházban 817 beteget ápolnak, közülük 235-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 238 752-ten kaptak védőoltást, közülük 1 171 537-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3071 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 56-an haltak meg. Kórházban 2253 beteget ápolnak, közülük 315-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 229 626-an kaptak védőoltást, közülük 2 046 615-en már a második adagot is felvették.

Eközben kedden Horvátországban és Szlovéniában is megkezdődött az 5 és 11 év közötti gyerekek oltása a vírus ellen. Horvátországba hétfőn érkezett 48 ezer adagnyi vakcina az 5-11 éves korosztálynak kifejlesztett Pfizer-védőoltásból, Szlovéniában felnőtteknek szánt Pfizer-vakcinával oltanak, csak az adagok kisebbek és kevésbé koncentráltak.

A szakértők mindkét országban elsősorban a krónikus betegséggel küzdő és az immungyenge gyermekek oltását javasolják.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Ferenc pápa még nincs jól, ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta, hogy még nincs jól, s ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét influenzás megbetegedése miatt.