Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 09. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szolidaritással ki lehet törni a kapitalizmusból?

Szolidaritással ki lehet törni a kapitalizmusból?

A szabadpiaci kapitalizmus teljesen eltorzult, mert csak egy célja van: a profit. Ebben a gazdasági környezetben a minőségügyben is minden a pénz körül forog. 'Ebből ki kell lépni és az embernek kell a középpontba kerülnie, a szolidaritásnak, az összefogás erejének, ami elengedhetetlen a világ fennmaradásához' - mondta Veress Gábor egyetemi tanár a Rádió Orientnek.

A minőségügy egy mindent átható, összetett eszköz, mely megfelelő kezekben szinte csodákra képes. Egésszé azonban csak akkor válik, ha a biológiai és a lelki igényeket egyaránt ki tudja elégíteni. 'Alapvető kérdése az ellátási láncok minél jobb működtetése azzal a céllal, hogy elégedettek legyenek a megrendelők' - foglalta össze a minőségügy lényegét Veress Gábor, egyetemi tanár.

Példaként a stúdió vendége felhozta, hogy az oktatásban a tanárnál nem csak az a fontos, hogy leadja az anyagot, hanem, hogy tudjon emberi kapcsolatot létesíteni. 'Az embernek, a gyereknek ugyanis érzelmi igényei is vannak, hiszen nemcsak a szakma megtanítása a cél, de az is, hogy az ifjúságból embert neveljünk. Minden szülő olyan főiskolára küldi, küldené szívesen a gyerekét, unokáját, ahol az emberi kapcsolatok értéket képviselnek' - véli a stúdió vendége, aki nagy érdeklődéssel várja, hogy e téren mit változtat a most kinevezett új államtitkár.

Jelenleg szabadpiaci kapitalizmusban élünk, amely révén, hogy egyetlen célja a profit, mára nagyon eltorzult. A versenyszellem, a teljesítményértékelés ebben a formájában káros, mert azt tudatosítja, hogy a nyertes győzzön, az összes többi pedig pusztuljon el - emelte ki Veress Gábor. Csak a pénz a központi kérdés és ez a minőségügyön belül is így van. Ebből a csapdából kiutat kell találni és ez szerinte a szolidaritás.

A kapitalista világ profit orientáltságát szolidaritással kell korrigálni, ez elengedhetetlen a hosszú távú gondolkodásban. A nyereség rövidtávú felélése pedig rablógazdálkodás, amely nem tartható. A gazdaságnak, a társadalomnak és a környezetnek összhangban kell lennie, ez mellett nagyon helyesen a nemzeti fenntarthatósági stratégia kiemeli az embert és a kultúrát. 'A középpontban az embernek és nem a profitnak kell lennie, ehhez pedig fontos a kultúra, hogy azt, amink van ne felejtsük el, hanem adjuk át a gyermekeinknek' - hangsúlyozza a szakértő.

Megoldásként a jelenlegi farkastörvényű kapitalizmus helyett szociális piacgazdaságot kellene kiépíteni, amelyben benne van a szolidaritás - állítja Veress Gábor. Nemzeti szinten kellene összefogni sok kérdésben, például a devizahitelesek ügyében is. Az emberiség jövőjét pedig csak az oldja meg, ha az erkölcsösségnek és becsületességnek visszaállítjuk a helyét. A másik nagyon fontos pedig, hogy önzetlenül tudjunk szeretetet adni, mert attól boldog, aki adja és az is, aki kapja.

'Meghatározóan fontos tehát a közösség ereje és összetartása. E kapcsán is sokat beszélünk arról, kell-e az Európai Unió? Igen kell, kell a közösség, mert csak így lesz fenntartható a világ' - hangsúlyozta a professzor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.