Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 03. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Átalakítják a háziorvosi rendszert - jön az e-recept

Átalakítják a háziorvosi rendszert - jön az e-recept

Megerősíti a kormány a háziorvosokat, s ennek egyik lépéseként megújul az úgynevezett praxisjog.

A részletekről szólva Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta, a továbbiakban is mindenütt egységes szabályozást vezetnek be az önkormányzati feladatként működő, területi elvhez kötött háziorvosi ellátásnál – számol be róla a Magyar Hírlap.

Emellett praxiskezelő központot is létrehoznak – jelentette be az államtitkár. Az ehhez szükséges pénzt a jelenleg negyvenhatmilliárd forint többlettel rendelkező Egészségbiztosítási Alap szolgáltatja, indulásként kétmilliárd forinttal. A kezelő biztosítja majd az idők során elértéktelenedett praxisok adásvételét, hosszú lejáratú, kamatmentes hitelt nyújtva a vásárlónak. Ezzel elsősorban a fiatal háziorvosokat célozzák meg, akik anyagi források híján képtelenek praxist vásárolni, így felfrissülhet a háziorvosi kar is. A jövő évtől bevezetik az elektronikus receptet, azaz több lépést is tesznek az alapellátás érdekében. A jogszabályok az év végéig megszületnek. Korszerűbbé válik a gyógyszerek támogatási rendszere is, hangsúlyt kap a betegek személyes felelősségvállalása. Az a páciens, aki pontosan betartja orvosa előírásait, és ha kell, hajlandó változtatni életvitelén, az orvosságához rendelt teljes támogatást megkapja. Központilag finanszíroznak majd a járóbeteg-ellátásból átsorolt egyes gyógyszereket a kórházi ellátáson keresztül – tette hozzá Szócska –, így azokat az intézményben ingyen kapja meg ezentúl a beteg. Támogatásra számíthatnak az alacsony forgalmat lebonyolító gyógyszertárak, az államtitkár szerint biztosítani kell fennmaradásukat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.