Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2011. Július 31. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Tartósan 400 forint fölé kúszhat a benzin ára

Tartósan 400 forint fölé kúszhat a benzin ára

Magyarországon a térségben a legmagasabb a benzinár, de a dízel még nem érte el a csúcsot.

A szakemberek szerint nem kizárt a további drágulás, de mivel mindenhol a környékünkön felmentek az árak, nem számítanak a benzinturizmus bővülésére - írja a Magyar Hírlap.

A hazai fogyasztónak a svájci frank szárnyalása mellett talán a legrosszabb hír az üzemanyagárak immár két éve tartó hegymenete, amelynek ráadásul még nem látjuk a végét-írja a lap. A héten a hazai benzinárak ismét elérték a 388 forintos csúcsot, a dízel azonban két forinttal elmaradt a korábbi rekordtól. Ezzel a benzinárban már mi vagyunk a térségben a legdrágábbak. A szakértők azonban úgy vélik: mindenhol magasak az üzemanyagárak, és nincs akkora különbség köztünk és a szomszédos országok között, hogy a magyar autósok tömegesen átjárjanak tankolni. A drágulás miatt viszont esik a fogyasztás, benzinből már most hat százalékkal, és ha a tendencia folytatódik, akkor akár a tíz százalékot is elérheti az év végére a benzinfelhasználás mérséklődése. Más a helyzet a gázolajjal, amelynek a fogyasztása növekszik, mivel a magyar gazdaság fejlődését az export hajtja, amelynek bővülésével egyre több szállítmány indul útra az országból.

Az olajár a szakemberek szerint a jelenlegi 116 dolláros szintről az őszre 130 dollár fölé emelkedhet, ami tartósan négyszáz forint fölé lendítheti a hazai benzinárakat. De csak akkor, ha folytatódik a világgazdaság bővülése, és azt nem töri derékba egy újabb válság. Ennek egyik oka lehet az amerikai államcsőd, a másik az eurózóna krízise. Ha a világgazdaságnak ezeket sikerül elkerülnie, akkor viszont a töretlen ázsiai keresletbővülés tovább hajtja majd felfelé az olajárakat. A hazai árszint meghatározója emellett a dollár árfolyama, amelynek gyengülése mérsékelheti a magyar árak emelkedését. Ugyancsak enyhülést hozhatna a jövedéki adó csökkentése is, hiszen az üzemanyagárak csaknem felét az adók teszik ki, de erre a kormánynak aligha lesz lehetősége.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: benzin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Belföld

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel.

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Belföld

A közvetlen köztársaságielnök-választásért tüntettek ellenzéki pártok Budapesten

A közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek vasárnap délután Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

2024. Február 25. 11:27, vasárnap | Belföld

Tömegbaleset az M7-esen - Videó

Több helyszínen több gépkocsi karambolozott a vasárnap reggeli órákban az M7-es autópálya mindkét oldalán.

2024. Február 25. 08:40, vasárnap | Belföld

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.