Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 23. 10:42, péntek | Belföld
Forrás: MTI

TASZ: nincs helye rendőröknek az iskolában

TASZ: nincs helye rendőröknek az iskolában

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a folyamatos iskolai rendőri jelenlét nem csökkenti a drogfogyasztást és nem javítja a közbiztonságot, ellenben a társadalmi kirekesztés és egyenlőtlenség fokozása irányába hat és egyenes utat nyit az iskolából a börtönbe.

A civil jogvédő szervezet pénteken ezt annak kapcsán közölte közleményben, hogy száz bűnmegelőzési tanácsadó kezdi meg munkáját szeptembertől az ország 14 év feletti diákokat tanító iskoláiban.
A TASZ sajnálatosnak tartja, hogy miközben az iskolai drogprevencióval foglalkozó civil szervezetek számára rendelkezésre álló pályázati források jelentősen csökkentek az elmúlt években, és a hátrányos helyzetű iskolákat célzó iskolai szociális munkási hálózat megszűnt, a kormányzat egy a pedagógus szakma által ellenzett tervre költi az adófizetők pénzét, ami rendészeti kérdést csinál az iskolai drogproblémákból.
A jogvédő szervezet emlékeztetett a magyarországi középiskolások körében 2011-ben végzett vizsgálat eredményére, amely szerint minden második 18 éves tanuló kipróbált már valamilyen tiltott szert, nagy többségük marihuánát. Az illegális szerfogyasztás tehát széles körben elterjedt tevékenység, ami nem kizárólag a problémás, hátrányos helyzetű diákokra és iskolákra jellemző.
Álláspontjuk szerint a rendőröknek nincs mérlegelési joguk, ezért ha kábítószer-fogyasztás gyanúja merül fel, hivatalból kell büntetőeljárást indítaniuk, ez pedig a drogfogyasztó diákok tömeges kriminalizálását eredményezheti. Ez különösen káros hatással járhat azokban a hátrányos helyzetű iskolákban, amelyeket az iskolarendőri program célba vesz - áll a közleményben.
A TASZ szerint félő, hogy az iskolarendőrség intézkedései aránytalanul súlyosan fogják érinteni a kisebbségi csoporthoz tartozó fiatalokat, így a romákat, fogyatékkal élőket, melegeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk