Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 18. 07:39, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Teljesítette a NAV Matolcsy György plusz negyvenmilliárd forintos előirányzatát

Teljesítette a NAV Matolcsy György plusz negyvenmilliárd forintos előirányzatát

A Munkaerő-átcsoportosítással és többletmunkával sikerült beszednie az állami adóhatóságnak azt a negyvenmilliárd forint áfát, amit még szeptemberben határozott meg Matolcsy György, a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Mondta a Magyar Hírlapnak Burillák Attila, a hatóság sajtófőnöke.

Az akadályokat csak úgy tudták sikerrel venni, hogy a legkritikusabb pontokon megtöbbszörözték erőiket, mert kapacitás híján más területekről kellett átmenetileg átcsoportosítani a munkatársakat. A NAV növelte ellenőrzési tevékenységét: az idén 13 százalékkal több adózót vizsgáltak, mint tavaly. Az eredményhez nagyban hozzájárult, hogy a hatóság fejlesztette a revíziókat megelőző kockázatelemzési és egyedi kockázatkezelési rendszerét, s ma már nagy biztonsággal választják ki a költségvetés számára rizikós szektorokat és vállalkozókat. Az adós, vámos és bűnügyi szakemberek együttműködése kézzelfogható eredménnyel járt: átfogó vizsgálatokat rendeltek el az adóelkerülés szempontjából kiemelten kockázatos területeken, például a gabonaszektorban, a húsiparban, a kiskereskedelemben, valamint a jövedéki termékeknél. Utóbbi esetében máris érzékelhető a cigarettacsempészet visszaszorulása.

Burillák Attila kiemelte: folyamatosan figyelemmel kísérték az adóhátralékok alakulását is, s a tartozás keletkezését követő legrövidebb időn belül megtették a szükséges intézkedéseket azok beszedésére. Jelentős túlmunka elrendelésével számotte­vően növelték a hátralékok beszedésére indított végrehajtási eljárások számát, a valós tevékenységet végző, működő – nem fantomizálódott vagy csődbe vitt – vállalkozások esetében pedig sikerült csökkenteni a hátralékot.

Burillák hozzátette, hogy az elhúzódó gazdasági válság és a negatív gazdasági környezet hatásainak enyhítése érdekében az adóhatóság a korábbinál is nagyobb figyelmet fordított a méltányosságra. „Nem célunk ugyanis sem a működő adózók ellehetetlenítése, sem a pénz kivonása. Egyensúlyt kell tartani a költségvetés érdekeit biztosító behajtási tevékenység és az adózók működését segítő méltányosság között” – emelte ki a sajtófőnök.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: adóhatóság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.