Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Április 30. 14:03, hétfő | Külföld
Forrás: mno

Terroristák akciójának lettek áldozatai a magyarok?

Terroristák akciójának lettek áldozatai a magyarok?

Elítélik a terrorizmust a magyarországi szírek

Mindent megtesz a szír hadsereg, és a rendőrség, hogy rövid időn belül, és épségben kiszabadítsák a szombaton a közel-keleti országban elrabolt két magyar állampolgárt – mondták el vasárnapi sajtótájékoztatójukon a Magyarországon élő szír közösség nevében arab üzletemberek. Véleményük szerint a túszejtésnek semmi köze az arab tavaszhoz, a történtek mögött terroristák állnak, akiknek a váltságdíj megszerzésén kívül az a céljuk, hogy keresztülhúzzák az ENSZ-nek a térségre vonatkozó béketerveit, illetve igyekeznek ellehetetleníteni Szíria külkapcsolatait.

Elítélik a terrorizmus minden fajtáját a Magyarországon élő szírek – közölték a két magyar állampolgár elrablása miatt meghirdetett vasárnapi sajtótájékoztatójukon Huszein Ali, és Szír Ali. Az évtizedekkel ezelőtt hazánkban letelepedett üzletemberek szerint a túszok informatikai szakterületen dolgoztak, és szombaton hajnalban Damaszkusztól 460 kilométerre északra, Deir ez-Zorban ejtették túszul őket. A nyilatkozók bizakodóak abban, hogy a szír hadsereg, és a rendőrség rövid időn belül, és épségben kiszabadítja a magyar túszokat, akiket információik szerint Törökország felé igyekeznek kicsempészni az országból elrablóik.

Huszein Ali, és Szír Ali biztosak benne, hogy a történteknek semmi közük az arab tavaszhoz, a túszejtők valószínűleg az al-Kaidával, és más szélsőséges muszlim csoportokkal állnak kapcsolatban. Céljuk, hogy váltságdíjat csikarjanak ki a magyarokért cserébe, és az így megszerzett összegből fegyvereket vegyenek más terrortámadások elkövetéséhez. Az elkövetők bizonyára szeretnének bekerülni a híradásokba is, hogy így ismertethessék egyéb követeléseiket. A szír vállalkozók felhívták a figyelmet, hogy a közel-keleti országban a média egyetlen képviselője sem számolt be a szombaton történtekről, sőt, arról a szíriai hírportálok, blogok is hallgatnak.

Huszein Ali és Szír Ali véleménye szerint ez azt jelenti, hogy a hadsereg, és a rendőrség egy nagyobb, operatív akcióba fogott, hogy kiszabadítsa a magyarokat. A szírek úgy vélik, hogy a híradások nélkülözésével, így a terroristák elhallgattatásával azokat könnyebben el tudják szigetelni a külvilágtól, így hamarabb a nyomukra bukkanhatnak a fegyveres erők. Hasonló esetként említették annak az öt iráni mérnöknek az esetét, akiket három hónapja egy szintén operatív akcióban szabadított ki a hadsereg az emberrablók fogságából.

A hazánkban élő szírek nem tudnak arról, hogy vasárnapig bármelyik ismert szervezet magára vállalta volna a túszejtést, vagy követeléseket fogalmazott volna meg. Az üzletemberek úgy vélik, hogy a terroristák célja a pénzszerzésen kívül az, hogy meghiúsítsák az ENSZ-nek a térségre vonatkozó béketervét, illetve hasonló támadásaikkal igyekeznek ellehetetleníteni Szíria külkapcsolatait. A nyilatkozók leszögezték: az egész magyarországi, kétezer lelket számláló szír közösség egyöntetűen ítéli el a terrorizmust, különösen a magyarok elhurcolását. Beszámolójuk szerint Deir ez-Zor környékén számos külföldi cég, illetve azok alkalmazottai, alvállakozói élnek, és dolgoznak, a környék tavaly márciusig, a polgárháborús harcok kezdetéig a legbiztonságosabb térségek egyik volt Szíriában.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.