Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 27. 12:41, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu

„Tiszta hülyeség” – helyrerakta hazánk kritikusait a volt német miniszter

„Tiszta hülyeség” – helyrerakta hazánk kritikusait a volt német miniszter

A magyar kormány tevékenységének számos pontját lehet bírálni, az azonban „tiszta hülyeség”, hogy Magyarország nem demokrácia – mondta Klaus von Dohnanyi német szociáldemokrata politikus kedden Berlinben, a magyar nagykövetség egy rendezvényén.

A Két ország identitása című pódiumbeszélgetésen, amelyen magyar gyökerekkel rendelkező neves németországi személyiségek vettek részt, a volt oktatási és tudományos miniszter, Hamburg egykori polgármestere kiemelte: tavaly Magyarországon megbeszélést folytatott számos vezető politikussal, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel, és tapasztalatai alapján úgy véli, „természetesen történtek hibák”, de „tiszta hülyeség” arról beszélni, hogy Magyarország nem demokrácia. A rendezvényt Bela Anda, a Bild című lap főszerkesztő-helyettese, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek Gerhard Schröder vezette egykori kormányának szóvivője vezette. Hangsúlyozta, hogy a pódiumbeszélgetés témája nem a magyar politikai helyzet, de nem is hagyhatják figyelmen kívül az aktuális vitákat.

„Közvetítőktől” értesülnek az újságírók

Egyebek között felidézte, hogy a beszélgetés egyik részvevője, Georg Paul Hefty, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap egykori rovatvezetője egy korábbi fórumon kifejtette, hogy a Magyarországról szóló német sajtóbeszámolók gyakran „egyoldalúak”. Hefty a moderátornak arra a kérdésére, hogy mi lehet ennek az oka, elmondta: a jelenség mindenekelőtt kommunikációs problémákra vezethető vissza. A német újságírók hagyományosan kritikus beállítottságúak, a Magyarországgal foglalkozó német újságírók pedig rendszerint nem tudnak magyarul, ezért a fejleményekről nem első kézből, hanem közvetítők útján szerzett információk alapján készítik kritikus hangvételű beszámolóikat. A kép torzulásához, egyoldalúságához vezet az is, hogy a magyarok „bámulatra méltóan öntudatosak”, ami „kívülről dacosságnak tűnik” – mondta Paul Georg Hefty.

A tények

Klaus von Dohnanyi – Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész, karmester unokája – ezzel egyetértve hangsúlyozta: a kormánynak sokkal többet kell tennie szándékainak és tevékenységének megismertetéséért, a Magyarországgal foglalkozó külföldieknek pedig jóval alaposabban kell tanulmányozniuk a tényeket.

Hozzátette: a magyarországi folyamatok megértéséhez tudni kell azt is, hogy a magyar szabadságszerető nép, és évszázadokig idegen urak elnyomása alatt élt. „Nem nagyon ügyes”, amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy korábban Moszkva, most pedig Brüsszel parancsolgat, de kijelentését a magyar történelem összefüggésrendszerében kell értelmezni – mondta Klaus von Dohnanyi.

A pódiumbeszélgetésen részt vett Ildiko von Kürthy író és Ungvári László, a Berlin térségében fekvő Wildauban működő műszaki főiskola vezetője. A beszélgetést nagyjából 70 fős, többnyire németekből álló közönség követte, köztük több diplomata. A kedd esti rendezvényt a Daimler autógyártó társaság fővárosi képviseletén, a Mercedes–Benz Gallery-ben tartották meg.

Magyarország nem „antidemokratikus szörnyeteg”

Egyre több helyről állnak ki hazánk mellett, legutóbb Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter védte meg Magyarország hírnevét Torontóban. A magyar alaptörvény mellett állt ki – már nem először – Rupert Scholz volt német védelmi miniszter, aki egyben alkotmányjogász is. A francia Valeurs actuelles jobboldali hetilapban Frédéric Pons budapesti különtudósító pedig Miért zavaró Magyarország? címmel írt arról: hazánk nem „antidemokratikus szörnyeteg”, Orbán Viktor pedig csak végrehajtja a programot, amiért megválasztották – számolt be a mMagyar Nemzet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).