Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tízből négy magyarnak vannak anyagi problémái

Tízből négy magyarnak vannak anyagi problémái

Tízből négy ember nélkülözésben él Magyarországon, vagyis nem jut hozzá azokhoz az anyagi javakhoz, amelyekre szüksége lenne. Ez több, mint a válság előtt volt, de kevesebb, mint 2012-ben. Az egyenlőtlenség azonban nem csökken, sőt, a szegények helyzete romlik.

A lakosság 40 százalékának vannak tartósnak mondható anyagi problémái a Központi Statisztikai hivatal (KSH) Világgazdaságnak küldött adatai szerint. Ez több, mint a válság előtt volt, de kevesebb, mint 2012-ben. Az egyenlőtlenség azonban nem csökken, sőt, a szegények helyzete romlik - írja a Világgazdaság.

A 40 százalékos anyagi deprivációs ráta ugyan javulást jelent a 2011–2012-es csúcsokhoz képest, amikor az emberek 44 százaléka számított nélkülözőnek, de továbbra is a válság előtti 37 százalék körüli érték felett van.

Az elmúlt öt évben elsősorban a hiteltörlesztési késedelem és a lakással kapcsolatos hátralékok felhalmozása, valamint a váratlan kiadások fedezésének hiánya okozta a romlást, de sokaknak anyagi okból nincs saját autója sem. A válság előtt a lakosság 16,5 százalékának volt hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos hátraléka, most viszont az emberek negyede küzd fizetési problémákkal. Ebben fontos szerepet játszhatott a munkahelyek elvesztése és a törlesztőrészletek emelkedése. A válság előtt a lakosság kétharmada nem tudott egy váratlan kiadást fedezni, mostanra pedig 75 százalékra ugrott a mutató, mindez pedig jelezheti a középosztály ingatag helyzetét. Az autóhitelek bedőlése abban játszhatott nagy szerepet, hogy mostanra a lakosság 24 százalékának anyagi okokból nincs autója, míg a 2008-ban 20,4 százalékos volt ez az arány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: