Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. November 07. 09:15, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Több mint 235 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg idén

Több mint 235 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg idén

Idén eddig több mint 235 ezer illegális átlépési kísérletet akadályoztak meg a rendőrök és a határvadászok - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence közölte, 2600 embercsempész került rendőrkézre csak idén.

Az államtitkár tájékoztatása szerint ez 2015, a migrációs válság kezdete óta a legnagyobb szám, és az embercsempészek fogva tartása önmagában hárommilliárd forintjába kerül a magyar költségvetésnek. Szólt arról is, hogy jelenleg is zajlik a határ megerősítése, hiszen az átjutni akarók újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak.

A műsorban elhangzott, hogy 2015 óta a határvédelem csaknem 650 milliárd forintjába került az államnak, miközben ennek az összegnek csak 2 százalékát állta az Európai Unió.

Erre reagálva Rétvári Bence azt mondta, annak, hogy csak ilyen keveset adott az EU, politikai okai lehetnek.

"Nemcsak, hogy nem fizetik ki a költségeket, de állandó politikai támadás alatt vagyunk: a sokadik kötelezettségszegési és ilyen-olyan eljárás indul Magyarország ellen" - fogalmazott a politikus.

Kérdésre kifejtette: folyamatosan bővül a határvadászok létszáma, hiszen szeptemberben a számuk 500 körül volt, ma pedig már mintegy ezren vannak.

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy az illegális határátlépési kísérletek egyre erőszakosabbak: a szerb oldalról már szinte mindennap hallani lövéseket, a migránsok gyakran fenyegetik vagy kővel dobálják a rendőröket.

"Tehát nem menekülőhelyzet alakul ki, hanem csatahelyzet, ezért kell, hogy komoly jogi védelme is legyen a határt védőknek" - emelte ki az államtitkár.

Fotó: mti

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni