Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Több pozitív jel az irodapiacon

Több pozitív jel az irodapiacon

A magyar irodapiac teljesítménye 2011 első félévében a várakozásoknak megfelelően alakult.

„Minden téren stabilitás volt tapasztalható, miközben több pozitív jel is mutatkozott: a bérbeadások száma nőtt és az üresedési ráta is csökkenésnek indult, miközben az új átadások jelentősen megfogyatkoztak” – mondta a Colliers International irodapiaci jelentésével kapcsolatban Mazsaroff Kata, az ingatlan-tanácsadó ügynökség budapesti irodájának bérlőképviseleti vezetője.

A teljes modern irodaállomány mindössze 16 200 m2-el nőtt az év első hat hónapjában, két projekt átadásával. A piaci bérleti tranzakciók összértéke 163 700 m2-t tett ki, amely magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában volt, valamint időarányosan arra enged következtetni, hogy az éves érték is meghaladja majd a 2010-es eredményt. A tranzakciókon belül az új bérbeadások és a hosszabbítások együttesen mintegy 90 százalékot tettek ki (fele-fele arányban megosztva), míg a bővülések összege 17 000 m2 volt – ez utóbbi egy abszolút pozitív jel a piacnak.

Az újratárgyalások továbbra is nagy szerepet játszottak a bérbeadásokon belül, és az adatok azt mutatják, hogy az 5 000 m2 feletti irodaigényű nagy cégek még mindig inkább az újratárgyalás és hosszabbítás, mint a költözés mellett döntenek. Az első félévben ilyen ügylet volt például a Nokia Siemens és a Raiffeisen Bank szerződéseinek újratárgyalása, mely mindkét esetben több mint 10 000 m2-es ügylet volt.

Bár az üresedési ráta kis mértékben magasabb volt június végén, mint az elmúlt év végén, és ez 24,9 százalékot mutatott, a második negyedévben már csökkenés volt tapasztalható az első negyedévhez képest, és ez a trend várhatóan folytatódni fog a második félévben is.

A szakember elmondása szerint a fejlesztői fronton volt egy kis aktivitás az első félévben, mivel két régen várt Váci úti projekt – a Váci Greens és a Green House – építkezése megindult. Ez a budapesti alpiac továbbra is vonzó és sikeres, és az új fejlesztések is leginkább ide koncentrálódnak, miután a jó helyek szinte már elfogytak az itteni irodaházakban.

Új fejlemény, hogy megjelentek a piacon a bankok által kínált bérlemények. A pénzintézetek elkezdték feldolgozni a „rájuk szakadt” ingatlanvagyont és aktív tulajdonosi működést mutatnak, de inkább az eladás helyett a bérbeadásra koncentrálnak.

Pozitív hozadéka a válságnak, hogy a bérbeadók sokkal felkészültebbek, profibbak lettek a korábbiakhoz képest. Ugyanakkor, a bérbeadási folyamat sokkal hosszabb és precízebb lett a korábbiakhoz képest a bérlők lassabb és megfontoltabb döntéshozása miatt.

„A Colliers International tevékenységét tekintve, sikeresen vettünk részt a MOMentum irodaház bérbeadásaiban, az Avisnek nyújtunk tanácsadást és közreműködtünk a Marquard Media új, 1 000 m2-es irodába történő költözésében. A környezetbarát, zöld irodák már szinte piaci igénnyé váltak a bérlők részéről, így egy irodaház LEED vagy BREEAM besorolása már majdhogynem elvárt lett, mely követendő iránymutatás a fejlesztők számára. A Colliers is növelte szerepét ezen a téren, és tanácsadást nyújt fejlesztőknek csakúgy mint bérlőknek, mint például a Citibanknak.” – mondta Mazsaroff Kata.

A Colliers International előrejelzése szerint erős lesz a kereslet az irodapiacon az év hátralevő részében is. Négy projekt átadása várható csak a második félévben, 48 000 m2 összterülettel. A piaci felszívás várhatóan nőni fog, így az üresedési ráta is tovább csökkenhet az év végéig. A bérleti díjakban semmilyen komolyabb változásra nem az ingatlan-tanácsadó cég egyik piaci szegmensben sem, stagnálást jeleznek előre. Várhatóan az újratárgyalások továbbra is jelentős szerepet játszanak majd a piacon.

Kevés új projekt indítása várható, mivel a finanszírozó bankok továbbra is magas előbérleti szintet követelnek meg. A Colliers International szerint ez akár 2013-ig hatással lehet a piacra, ami egyúttal azt is jelenti, hogy addig fokozatosan csökkeni fog az üresedés.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: iroda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.