Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2017. Szeptember 01. 07:28, péntek | Belföld
Forrás: mti

Több rendőr szolgál és véd az iskolák környékén

Több rendőr szolgál és véd az iskolák környékén

Szeptemberben több rendőr lesz azoknak az iskoláknak a környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, de polgárőrök is segítik az iskolakezdéshez kapcsolódó feladatokat

- erről Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője beszélt az MTI-nek. A rendőrség csütörtökön, a székesfehérvári István Király Általános Iskolában kezdte meg a tanévkezdéshez kapcsolódó figyelemfelhívó kampányát.

Az ezredes hangsúlyozta: a közútkezelővel együttműködve az oktatási intézmények környékén már augusztusban megkezdődött a megkopott zebrák kijavítása, a közlekedési táblákat takaró faágak eltávolítása. Az érintett iskolák környékén egy hónapon át biztosan jelen lesznek a rendőrök, de szükség esetén tovább is maradnak - tette hozzá.

Óberling József felidézte: a rendőrség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét a tanévkezdéskor, ennek is köszönhető, hogy az iskolák környékén évek óta nem történt halálos kimenetelű gyermekbaleset szeptemberben. Külön odafigyelnek a gépjárművezetőkre, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.

Ismertetése szerint az idén is folytatódik a kilenc éve működő "Az iskola rendőre" program, amely a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedését, szabálykövető magatartásuk elősegítését, közlekedési ismereteik bővítését célozza. A tanévben az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével, a diákokkal. Nevét és elérhetőségét az intézményekben plakátokon is közzé teszik. A 2017/2018-as tanévben csaknem háromezer oktatási intézményben teljesít majd szolgálatot iskolarendőr.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága a programot 20 ezer plakáttal, 100 ezer fényvisszaverő kulcstartóval, 100 ezer első osztályos diákok részére készített foglalkoztató füzettel, 25 ezer tornazsákkal, 50 ezer láthatósági mellénnyel, 40 ezer ív fényvisszaverő matricával, 30 ezer fényvisszaverő karpánttal, 100 ezer fluoreszkáló szilikonos karkötővel támogatta.

A most kezdődő tanévben is folytatódik az úgynevezett SuliMoped-program, amelyben az általános iskola 8. osztályos, hátrányos helyzetű diákjai juthatnak ingyenes képzéssel segédmotor-kerékpárra érvényes vezetői engedélyhez. Folytatódnak a felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági vetélkedők is.

Az ORFK közleményében megjegyezte azt is, hogy a négy éve indult iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózat keretében a bűnmegelőzési tanácsadók felhívják a középiskolába járó fiatalok figyelmét az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, valamint a közlekedésbiztonságra. Az előző tanévben 110 település 272 középfokú oktatási intézményének 4390 osztálya vett részt a programban.

Ugyancsak folytatódik a fiatalkorúak kábítószer-fogyasztásának visszaszorítását célzó program, amelyet a rendőrség három éve indított "A szülők és a családtagok a rendőrség kiemelt partnerei a kábítószer-bűnözés megelőzésében" címmel. A program célja, hogy a 12-18 éves gyermekeket nevelő szülők, valamint családtagjaik közvetlen tájékoztatást kapjanak a kábítószer-fogyasztás kockázatairól, büntetőjogi következményeiről.

Címkék: iskola, rendőr, tanév

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Belföld

Félmillió villanymotornál tart a győri Audi

Az Audi Hungaria munkatársai december 1-jén elkészítették az 500 ezredik elektromos hajtást.

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 02. 13:35, szombat | Belföld

Paloznaki Jazzpiknik: Morcheeba és Brand New Heavies is lesz

A Brand New Heavies, a Morcheeba, Tony Hadley (ex-Spandau Ballet) és a Son Mieux is koncertet ad a Paloznaki Jazzpikniken, amelyet 2024. augusztus 1-től 3-ig rendeznek.

2023. December 02. 13:32, szombat | Belföld

Időkapszulát és egy 122 éves levelet találtak az eleki templom kupolájában

Időkapszulát és az egykori esperes-plébános 122 éve írt levelét találták meg a Sarlós Boldogasszony-templom kupolájában a Békés vármegyei Eleken.