Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 15. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Többet internetezünk mint telefonálunk

Többet internetezünk mint telefonálunk

Idén a második negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,7 millió volt. A telefonbeszélgetések időtartamának majdnem négyötöde mobiltelefonokról indított hívásokból származik.

A kábeles és más, helyhez kötött VoIP-alapú telefonálás népszerűségét mutatja, hogy a vezetékes beszélgetések idejének ötöde, a csökkenő vonalszámnak több mint a negyede oda sorolható.

Az internet-előfizetések mennyisége egy év alatt 658 ezerrel gyarapodott, így már meghaladta a 3,6 milliót. A mobilinternet-előfizetések száma 1,5 milliónál is több volt. A mobiltelefon-előfizetések száma egy év alatt 161 ezerrel csökkent: az állomány idén június végén 11,7 millió volt, ami az utóbbi 3 év legalacsonyabb értéke. Ugyan a havidíjas előfizetések száma ismét emelkedett, de nem ellensúlyozta a feltöltő kártyás szegmens 567 ezres éves szintű visszaesését. Az ellentétes változás hátterében az áll, hogy a szolgáltatók egyre inkább arra ösztönzik az ügyfeleket, váltsanak havidíjas előfizetésre, onnantól pedig már nem szükséges a készülékcserék alkalmával új SIM kártyát venniük, mint korábban – feltöltő kártyás vevőként. Utóbbi folyamatnak jelentős szerepe volt régebben az állományi adat emelkedésében. 100 lakosra 117 mobil-előfizetés jutott. A mobilhálózatokban a tárgyidőszak folyamán 2010 II. negyedévéhez viszonyítva 2 százalékkal több hívást kezdeményeztek és 3 százalékkal nőtt a mobiltelefonálással töltött összes percidő.

Az okostelefonok és a mobilinternet terjedését jelzi, hogy egy év alatt ötödével bővült a teljes adatforgalom, mialatt az SMS-ek és MMS-ek száma csak 1, illetve 3 százalékkal növekedett.Bár a kábeltévé-szolgáltatók egyre nagyobb sikerrel kínálnak vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2011 június végén – előzetes adatok szerint – az egy évvel korábbinál 87 ezerrel kevesebb, 2,9 millió vezetékes fővonal volt üzemben, ennek 27 százaléka VoIP-hangcsatorna, 15 százaléka ISDN. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak utolsó napján 29 darab volt.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma és időtartama 1, illetve 2 százalékkal nőtt 2010 második negyedévéhez képest. Az internetpiac bővülése folytatódott, 2011 II. negyedévének végén az internetszolgáltatók száma 410 volt, 7-tel több, mint egy évvel korábban. De a piac tovább koncentrálódik, 12 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Az internet-előfizetések száma 2011 június végén már túllépte a 3,6 milliót, mely több mint ötödével meghaladja a 2010 azonos időpontjában mért szintet. A dinamikus fejlődés a szolgáltatók közötti éles technológiai és árversenynek is köszönhető.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.