Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 28. 07:02, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tolerancia: a hollandok is betiltják a burkát

Tolerancia: a hollandok is betiltják a burkát

A holland kormány pénteken a burka betiltása mellett döntött, a parlamenti eljárás azonban még hónapokat vesz igénybe.

A törvényjavaslat általánosságban tiltja meg az arc teljes eltakarását köztereken, közintézményekben, például iskolákban, kórházakban, tömegközlekedési járműveken, de elsősorban a muszlim nők által viselt, az egész arcukat is elfedő ruházat ellen irányul. Templomokban, mecsetekben nem érvényes a tilalom. Hollandia lesz a harmadik európai ország – Belgium és Franciaország után –, amely betiltja a burkát és a nikábot. A törvény megsértése legfeljebb 380 eurós (110 ezer forint) bírsággal járhat.

Mint a De Volkskrant holland napilap internetes kiadása írja, a törvényt nagy valószínűséggel megszavazza majd a hágai parlament mindkét háza.

Liesbeth Spies belügyminiszter a kormány döntése után „rendkívül nagy jelentőségűnek” nevezte a törvényjavaslatot, még akkor is, ha Hollandiában igen alacsony a burkát viselő nők száma. Becslések szerint alig háromszázan lehetnek, akik ráadásul alig jelennek meg nyilvános helyeken.

A burka betiltása azonban választási ígéret volt, amelyet főként a kormányt kívülről támogató Geert Wilders iszlámellenes Szabadságpártja követelt, és amely támogatásra talált a hollandok körében.

A hét elején a holland államtanács (a kormány tanácsadó szerve) ellenezte a betiltást, amelyet a szabad vallásgyakorlás megsértésének tekint – írja az NRC Handelsblad honlapja. Idézte Maxime Verhagen miniszterelnök-helyettest, aki szerint fontos „az egymás közötti nyílt kommunikáció”, amelyet például akadályoz az arcot eltakaró fátyol.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.