Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 20. 07:24, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Tönkretennék a nagyüzemeket

Tönkretennék a nagyüzemeket

Törvénnyel mondatnák le a gazdaságokat földjeik egy részéről

Tönkreteheti a hazai agrártermelés jelentős részét adó nagyüzemeket a készülő üzemgazdálkodási törvény. A tervezet ugyanis a mezőgazdasági kivitelünk jelentős részét adó agrárgazdaságokat arra kötelezné és kényszerítené, hogy öt éven belül mondjanak le az 1200 hektárnál nagyobb földterületeikről.

Teljesen ellehetetlenülhetnek a hazai fogalmak szerint nagygazdaságként nyilvántartott agrárcégek, amennyiben az üzemgazdálkodási törvény a Magyar Nemzet birtokába került tervezetét változatlan formában fogadja el a parlament. Az országgyűlési beterjesztés előtt álló javaslat azt a gazdaságot nevezi kisüzemnek, amelyik ötven hektárnál kisebb földterületen működik. Az e feletti birtoknagyságon gazdálkodó szervezetet ötszáz hektárig középüzemként vennék lajstromba, az ezt meghaladó, de legfeljebb 1200 hektárt művelő gazdaságokat pedig már nagyüzemnek neveznék. Ez utóbbi körrel kapcsolatban tartalmaz a jogszabálytervezet alapvető jelentőségű gazdasági korlátozásokat.

A hetvenötödik paragrafus szerint a nagyüzemek tulajdonosai a törvény hatálybalépésétől számított öt éven belül a gazdaság által használt földterület azon részét, amelyik a megengedett 1200 hektár felett van, kötelesek eladni, vagy ha bérlik, vissza kell adniuk ezt a birtokot a haszonbérbeadónak. A nagyüzemek tulajdonosai maguk dönthetnék el, hogy a művelésük alatt álló területek melyik részéről mondanak le. Amennyiben bérlet esetén az érintett felek valamilyen oknál fogva nem tudnak a jogszabályban megszabott öt éven belül megegyezni az 1200 hektár feletti területek visszaadásával kapcsolatban, úgy a még fennálló bérleti szerződések „hivatalból megszűnnek.” Emellett ha szükséges, ezen birtokok esetében elrendelhetik a kényszerhasznosítást is. Ha pedig a nagyüzem tulajdonosa a birtokában lévő 1200 hektár feletti földterületet nem kívánja eladni, úgy a törvény a gazdaságot arra kötelezné, hogy másik mezőgazdasági termelőnek adja át használatba a birtokát.

A hazai viszonyok között nagyüzemnek tekintett cégekhez hasonló gazdasági szervezeteket Európában középüzemként tartják nyilván. E gazdaságokat tekintik a mezőgazdasági fejlődés motorjainak, mivel ezek rendelkeznek megfelelő tudással és pénzügyi erővel ahhoz, hogy bevezessék és elterjesszék a fejlett technológiai megoldásokat, műszaki fejlesztéseket. A nagyobb társaságok mellett más lehetőségek is szólnak, így például az, hogy a kisebb gazdálkodók a velük kötött üzleti kapcsolatokon keresztül könnyebben szerezhetik be a termeléshez szükséges alapanyagokat.

Hazánkban szinte minden régióban több tucatnyi nagygazdaság működik. Tönkretételük eredményeként vidéki munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg. Emellett agrárgazdasági exportunk is jelentős visszaesést szenvedne el, hiszen élelmiszer-kivitelünk jelentős része ezen cégekhez köthető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során