Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 27. 10:18, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Törökországban tovább csökkent az új koronavírus-esetek és a halottak napi száma

Törökországban tovább csökkent az új koronavírus-esetek és a halottak napi száma

Törökországban vasárnap az április eleji szintre lassult az új típusú koronavírus-járvány üteme, miután az utóbbi 24 órában 2357 embernél diagnosztizálták a kórokozót

- derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amelyből az is kiolvasható, hogy a fertőzöttek száma ezzel 110 130-ra emelkedett.

A kis-ázsiai országban április 2. óta nem járt 2500 alatt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, miközben több mint két hétig 4000 körül vagy afelett mozgott, egyszer elért 5138-at is, majd négy napja 3000-hez közeli értékekre esett.

A járvány halálos áldozatainak száma vasárnap 99-cel 2805-re nőtt. Ez az adat április 14. óta először csökkent 100 alá.

Az intenzív osztályon fekvők és a lélegeztetőgépre szorulók száma néhány napja szintén mérséklődik, előbbi most 1782-ről 1776-ra, utóbbi 900-ról 883-ra csökkent. A gyógyultnak minősítettek száma 3558-cal, tehát az új eseteknél nagyjából 1200-zal magasabb értékkel emelkedett, és így 29 140-re ugrott.

A Demirören török hírügynökség vasárnap azt jelentette, hogy 10 nap kezelést követően egy újabb idős koronavírusos beteg, egy 90 éves diyarbakiri nő is egészségesen távozhatott a kórházból.

Fahrettin Koca az adatokra hivatkozva szerdán kijelentette, hogy a járvány a hatóságok ellenőrzése alá került, majd pénteken először fordult elő, hogy a gyógyultak napi száma meghaladta az újonnan igazolt esetekét.

A 83 milliós Törökországban a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta csaknem 890 ezer vírustesztet végeztek el, vasárnap azonban az elmúlt napok közel 40 ezres átlagánál kevesebbet, mintegy 30 ezret. Koca Twitter-üzenetében ezt azzal indokolta, hogy az új esetek számának csökkenésével a "kontaktok" száma is csökkent.

Berat Albayrak török pénzügyminiszter szombaton Twitter-fiókján azt közölte, hogy a kormányzat eddig 200 milliárd lírával (mintegy 9500 milliárd forint) támogatta a gazdaságot a járvány elleni harc keretében. Ebből 120 ezer céget az összeg több mint felével, 107,4 milliárd lírával segítettek. A csomag keretében 4,4 millió családnak egyenként 1000 lírát (mintegy 47 ezer forint) fizettek ki, de 1000 lírával segítenek további majdnem 4 millió olyan embert is, aki ebben az időszakban vesztette el jövedelmét vagy munkáját - mutatott rá Albayrak. A segélycsomagot március 18-án Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette be, akkor még 100 milliárd lírás összeggel, amelyet Ankara azóta fokozatosan kibővített.

Törökország 31 nagyobb városában - köztük Isztambulban és Ankarában - az utóbbi három hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a péntekre is kiterjesztettek, csütörtökön egy nemzeti ünnep, pénteken pedig a muszlim böjti hónap, a ramadán kezdete miatt. A rendelkezés ismét vasárnap éjfélkor jár le és megint csak legalább 63,5 millió embert érint.

Állandó jellegű kijárási tilalom kizárólag a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra vonatkozik. A török emberek többsége hétköznapokon továbbra is munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet és a távolsági közlekedést már szinte teljes mértékben felfüggesztették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.