Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Március 18. 12:32, szombat | Belföld
Forrás: mti

Továbbra is csak gyanú alapján lehet majd lehallgatni az állampolgárokat

Továbbra is csak gyanú alapján lehet majd lehallgatni az állampolgárokat

Továbbra is csak bűncselekmény gyanúja alapján lehet majd lehallgatni az állampolgárokat

- hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára az MTI-nek pénteken adott telefonos nyilatkozatában, úgy fogalmazva: ellenzéki politikusok annyira valótlant állítanak, hogy nem is lehet őket szakmai alapon cáfolni, el kellene olvasniuk az új büntetőeljárási kódex tervezetét.
Völner Pál a Magyar Nemzetben megjelentekre reagált. A lap pénteken azt írta, hogy amennyiben a tervezett formában hatályba lép az IM több törvényt módosító javaslatcsomagja, akkor már a bűncselekmény elkövetésének gyanújára sem lesz szükség ahhoz, hogy valakit lehallgassanak, hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy ez az értelmezés "árnyékra vetődés", a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd politikusai pedig valótlant állítottak a témában tartott sajtótájékoztatóikon. Az újságíró és az ellenzéki pártok "téves következtetéseket vontak le egy hibás alapállásból" - szögezte le.

Azt mondta, arról van szó, hogy az úgynevezett leplezett nyomozati cselekmények egységesen mind a parlamenthez benyújtott új büntetőeljárási törvénybe kerülnek, emiatt módosítani szükséges más jogszabályok, így a rendőrségi vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény bizonyos rendelkezéseit, annak érdekében, hogy koherens legyen a jogrendszer. A korábbi szabályozási helyekről ki kell venni azokat az elemeket, amelyeket a büntetőeljárási törvénybe tesznek - ismertette, megjegyezve: "ezt pillantotta meg az újságíró", és ebből "vizionálta", hogy már gyanú sem szükséges a lehallgatáshoz.

Völner Pál kiemelte, hogy a nyomozás során továbbra is érvényesül majd az ügyészi felügyelet, és a jövőben ugyanúgy kell bírói engedély a lehallgatáshoz, mint eddig. A garanciális szintet még emelik is az eddigihez képest - fűzte hozzá.

Közölte, hogy az új büntetőeljárási törvény ötpárti támogatást kapott, ezenkívül olyan, kormánykritikus szervezetek is előremutatónak nevezték, mint a Helsinki Bizottság vagy a Társaság a Szabadságjogokért.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek a továbbiakban is megmarad az intézkedési kötelezettsége. A Magyar Nemzet ugyanis azt írta, hogy a jövőben a szervezetnek már nem lesz dolga a titkos adatszerzés során észlelt bűncselekmény megakadályozása. A lap példája szerint, ha két bűnöző egy lehallgatott telefonon egy nő megerőszakolását tervezi, "kiszemelt áldozatuk csak abban bízhat", hogy a lehallgatóknak "nagyobb az empátiájuk", mint a jogszabály előkészítőinek, és "megtalálják a módját, hogy a tervezett erőszakot mégse hajthassák végre". Völner Pál ezt képtelenségnek nevezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére