Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 26. 12:18, szerda | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Továbbra sem tudni koronavírus-megbetegedésről Magyarországon

Továbbra sem tudni koronavírus-megbetegedésről Magyarországon

Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón.

Bár a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, pillanatnyilag Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tudunk - fogalmazott Gulyás Gergely.

Az operatív törzs új intézkedéseket jelentett be

A koronavírus miatt januárban elfogadott 28 pontos akcióterven túli intézkedéseket jelentett be az operatív törzs.

Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy, az operatív törzs szóvivője sajtótájékoztatón közölte, továbbra sem javasolják a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba történő utazást; azt kérik, az állami fenntartású általános és középiskoláktól, hogy ne szervezzenek kirándulást a fertőzött területekre.

Együttműködésre kérik a szállodák és kiemelt autóutak melletti panziók személyzetét a koronavírusos esetek kiszűrése érdekében. A MÁV, GYSEV nemzetközi járatain fertőtlenítő szereket, testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközöket kell biztosítani, illetve a kalauzokat fel kell készíteni a teendőkre. Rendkívüli tájékoztatási rendet rendeltek el a közmédiában arra az esetre, ha estleg megjelenik a koronavírus – ismertette.

Felhívják a figyelmet arra, hogy aki fertőzött országból érkezik haza és észleli magán a tüneteket, azonnal forduljon telefonon háziorvosához, és ne menjen közösségbe – tette hozzá.

A magyar eljárásrend kicsit szigorúbb és határozottabb az európainál

A koronavírussal kapcsolatos magyar eljárásrend kicsit szigorúbb és határozottabb, mint ami általában Európában jellemző - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget - tette hozzá.

A miniszter szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami "kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik". Ennek a következménye - fejtette ki - hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

Kásler Miklós szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.