Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Február 19. 05:04, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött magyar

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött magyar

Továbbra sem lehet tudni olyan magyarról, aki Magyarországon vagy a világban bárhol koronavírussal fertőződött volna meg

- közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: az MS Westerdam óceánjáró hajóról szombaton hazatért két magyar állampolgár hétfő este óta karanténban van, mindketten tünetmentesek, egy harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt, és akivel korábban nem sikerült közvetlenül felvenni a kapcsolatot, kedden karanténba kerül.

Müller Cecília ismertette: bár a két magyar panasz- és tünetmentes, hétfőn - a maximális biztonságra törekedve - elrendelték számukra a járványügyi zárlatot.

A szakember jelezte azt is, lista készült azokról, akik bármilyen módon érintkezésbe léphettek velük.

Menczer Tamás felidézte: a holland felségjelzésű óceánjáró, amelyen három magyar tartózkodott, a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva. A kambodzsai egészségügyi hatóságok a hajó utasain elvégeztek egy általános egészségügyi ellenőrzést, és mivel nem találtak koronavírust, engedélyezték az utasoknak, hogy hazautazzanak.

A hajó egyik amerikai utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál azonban a malajziai, Kuala Lumpur-i repülőtéren diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, így hétfő este a szombaton hazatért két magyart karanténba helyezték.

Az államtitkár hozzátette: a magyar hatóságok a kambodzsai hatóságok tájékoztatása alapján úgy tudták, hogy a harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt, továbbra is a hajón tartózkodik. Kiderült azonban, hogy ő is hazautazott. "Ez kedd délelőtt jutott a tudomásunkra, és ma sikerült vele felvenni a kapcsolatot" is - fogalmazott.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta, a három magyart a kórház területén erre kialakított karanténépületben helyezik el.

Mint mondta, az épületet fertőtlenítették, miután vasárnap hazaengedték a 14 napos megfigyelésből azt a hét magyart, akit korábban francia közreműködéssel hoztak haza Vuhanból.

A szakorvos kiemelte, a most megfigyelés alatt lévők végig láztalanok voltak, tünetmentesek és megkezdődtek a laborvizsgálatok is. Ők jövő péntekig lesznek elzárva a külvilágtól, látogatót sem fogadhatnak, csak telefonon tarthatják a kapcsolatot a hozzátartozókkal.

A harmadik magyart, aki felszolgálóként dolgozott az óceánjárón, kedden viszi az Országos Mentőszolgálat a kórház karanténépületébe - közölte Szlávik János.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.