Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Január 27. 13:21, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Továbbterjed a calicivírus Halásztelekről?

Továbbterjed a calicivírus Halásztelekről?

Calicivírust mutattak ki azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek a székletében, akik január 8-án délutántól hányásos, hasmenéses tünetekkel betegedtek meg Halásztelken,

a fertőzést vélhetően a központi konyhán főzött étel terjesztette.Január 20-án egy másik helyi intézményből is calicivírusos fertőzést jelentettek - közölte a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.


Először a Blikk írt a január elején történt halászteleki tömeges rosszullétről, amelyet Szentgyörgyi József (MSZP) polgármester az MTI-nek megerősített. Elmondta: mintegy százötvenen betegedtek meg, általában hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. A tüneteket helyben kezelték, volt, aki infúziót is kapott, míg az enyhébb panaszokat az érintettek otthon, az ilyenkor megszokott módszerekkel próbálták megszüntetni.

A polgármester azt mondta, hogy mivel nem csak a halászteleki Hunyadi Mátyás iskola önkormányzati fenntartású főzőkonyháján készített ételt fogyasztók közül kerültek ki a betegek, valószínűleg nem az ottani ebéd, hanem valamilyen vírus okozhatta a tömeges rosszullétet. Az ÁNTSZ az étel-, illetve a székletmintákat elvitte elemzésre, s elrendelték az iskola konyhájának, valamint az érintett három óvodának a fertőtlenítését.

Szivák Bernadett, a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke az MTI érdeklődésére január 18-án azt közölte, hogy a székletmintákból a laboratóriumi vizsgálatok calicivírust mutattak ki, a konyhában vett tisztasági minták vizsgálatának eredményei pedig higiénés üzemeltetési hiányosságokra utaltak. A népegészségügyi szakemberek eltiltották a még lábadozó dolgozókat tevékenységük gyakorlásától, az egészségügyi könyvvel rendelkezőket pedig foglalkozás-egészségügyi felülvizsgálatra kötelezték.

A sajtófőnök hozzátette: minden egységben megtörtént a fertőtlenítő nagytakarítás utóellenőrzése, az érintett intézmények vezetőit pedig figyelmeztették arra, hogy a beteg gyerekek és dolgozók csak orvosi igazolással vehetők vissza a közösségbe.

Szivák Bernadett legfrissebb tájékoztatása szerint a halászteleki megbetegedésekkel kapcsolatban a Ráckevei Járási Hivatal és a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályának járványügyi munkatársai 235 betegre (103 iskolás, 101 óvodás, 3 külső étkező és 28 családtag) derítettek fényt a január 7. és 16. között elvégzett járványügyi vizsgálatok alkalmával. A betegek székletmintáiból a laboratóriumi vizsgálatok calicivírust mutattak ki.

Mivel a tudomány mai állása szerint az ételmintából a vírus jelenlétét nem tudják kimutatni, a laboratóriumi vizsgálati eredmények nem igazolták annak közvetítő szerepét. Az érintettek által kitöltött 591 kérdőív adatainak feldolgozása alapján, az elvégzett statisztikai elemzésekkel azonban valószínűsíteni lehet, hogy a fertőzést valószínűleg mégis étel terjesztette - derült ki a sajtófőnök szavaiból.

Szivák Bernadett felhívta a figyelmet: az ilyen típusú megbetegedések megelőzése szempontjából nagyon fontos a gyakori és alapos kézmosás, illetve az, hogy a megbetegedett embereket azonnal elkülönítsék, és a környezetüket fertőtlenítsék. Fontos tudni, hogy a betegségen átesettek a klinikai tünetek megszűnését követően két nappal még viszonylag nagy számban ürítik a calicivírust, így addig elkülönítésük, otthon tartásuk erősen indokolt - tette hozzá.

Közlése szerint január 20-án egy újabb halászteleki intézmény, egy óvoda vezetője jelentette, hogy a hozzájuk járó 50 gyermekből 25, illetve 8 dolgozójuk közül 4 vírusos fertőzésre jellemző tünetekkel betegedett meg. Az ő székletmintájukból is calicivírust mutattak ki. A megbetegedett emberek kapcsolatba hozhatóak a többi óvodában és iskolában megfertőződöttekkel - mondta a kormányhivatal sajtófőnöke. Megjegyezte: ez utóbbi fertőzés körülményeinek vizsgálata még tart.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során