Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tündérmese után rémálom - szakad a forint

Tündérmese után rémálom - szakad a forint

Az új jegybanki vezetés, az alkotmány módosítása és az azt kísérő nemzetközi felháborodás, illetve Orbán Viktor tegnapi beszéde a vállalkozói devizahitelek forintosításáról egyértelműen forintgyengítő hírek voltak. Miután a hazai deviza áttörte az euróval szembeni 306-os szintet, az elemzők szerint akár a további drasztikus gyengülés előtt is megnyílt a tér.

A CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo vezére rémálomnak nevezte a magyar befektetési környezetet, a CIB a magyar jelenlét leépítését tervezi. Faramuci módon a tegnapi jó inflációs adat is a gyengülés mellett hatott. Az a tény ugyanis, hogy a fogyasztói árszínvonal 7 éve nem emelkedett ilyen kis mértékben mint februárban, sokak szerint arra buzdíthatja a Matolcsy György vezette jegybankot, hogy az eddiginél nagyobb tempóban vágja az alapkamatot.

A forintnak tehát továbbra sem kedveznek a hazai hírek, úgy mint például a rezsicsökkentésről, a kis-és közepes vállalkozások devizahitel átváltásáról, és a jegybank vezetését érintő átalakításról szóló hírek.Orbán Viktor miniszterelnök idén már mindenképpen gazdasági növekedést vár. Szerinte szükség van a jelenleginél jóval alacsonyabb vállalati hitelkamatokra, de közölte azt is, hogy még az első félévben olyan program indul, ami forintosítja a kkv-k devizahiteleit. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján úgy vélte, a vállalkozások problémáinak sarkalatos kérdése a hitelezés, ezért annak az átalakítása az egyik legfontosabb kérdés az ország számára.

A Magyar Bankszövetség egyelőre nem kommentálja Orbán Viktor bejelentését a kis- és középvállalkozások devizahiteleinek átváltásáról. Közben Török Bálint, a Buda-Cash elemzője azt mondta a szándék logikus, de a megvalósításnál súlyos kérdések merülnek fel, és egyelőre nem ismertek a részletek. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a kkv-k hitelállományának átváltása még nagyobb hatással lehet az árfolyamokra, beleértve a forintot.Az elemző úgy véli, piaci alapon nem érné meg lecserélni a devizahitelt, főként mert jelenleg gyengül a forint. Ha nem piaci alapon váltják forintra a hiteleket, akkor felmerül a kérdés, hogy ki állja ennek költségét. Török Bálint szerint itt felmerülhet a Magyar Nemzeti Bank szerepvállalása, vagy pedig az, hogy a jegybank megosztva állja a költségeket a finanszírozó bankokkal. Közben Orbán Viktor megadóztatná a luxuscikkeket. A miniszterelnök a fentiek mellett ugyanis azt is elmondta, hogy 35 százalékos teherrel sújtana egyes termékeket, szolgáltatásokat, de ebben valószínűleg vita lenne a nemzetközi szervezetekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során