Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Április 04. 16:58, szerda | Belföld
Forrás: mti

Új honlap segít eligazodni a magyar pálinkák között

Új honlap segít eligazodni a magyar pálinkák között

Új honlapot indított a magyar pálinkák megismertetésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT).

Gál Péter, a tárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, hogy a Nemzeti pálinkakiválóság program honlapja az aktuális Pálinkakiválóságok könyvének tartalmát jeleníti meg az interneten. A honlap a magyar mellett angol nyelven is elérhető, hogy a magyar pálinkát a külföldi fogyasztókkal és potenciális piacokkal is megismertessék. A weboldalt a PNT költségvetéséből finanszírozzák mintegy 1,2 millió forintból - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a pálinkakiválóság programot 2014-ben indított el a tárca, 2015 óta rendezik meg a Pálinka országkóstolót a PNT-vel, a szakma köztestületével együttműködésben. A program előmozdítja a minőségi és tudatos pálinkafogyasztást és a pálinkakultúrát - mondta.

Rámutatott: a világ számos országába eljut a magyar pálinka, a mennyiséget tekintve azonban inkább a szimbolikus jelentősége rajzolódik ki. A tanáccsal és az Agrármarketing Centrummal együttműködve idén megjelentek a düsseldorfi ProWein boros és szeszesitalos vásáron, hogy elhelyezzék a pálinkát a világ szeszes ital térképén - közölte.

Mihályi László, a PNT elnöke hozzáfűzte, a ProWeinon arra törekedtek, hogy bemutassák a pálinka színességét, ezen belül a termelők nagy számát, és a gyümölcsféleségeket. A kiállításnak köszönhetően már érkeztek megkeresések Németországból, Lengyelországból és Bulgáriából.

Kitért arra is, hogy idén is megrendezik a Pálinka országkóstolót, amely az országos pálinkaverseny és pálinka kiválóságok közös seregszemléje.

A szaktárca tájékoztatása szerint a kereskedelmi forgalomba került pálinka után befolyt jövedék adó mértéke tavaly és tavalyelőtt is mintegy 3,5 milliárd forint volt évente. A bérfőzés után befizetett jövedéki adó mintegy 7,5 milliárd forintot tett ki tavaly, a 2016-os adat is hasonló volt.

A múlt évben több mint egymillió hektoliterfok pálinka került kereskedelmi forgalomba - ez mintegy 7,2 millió palack 0,35 literes, 42 százalékos alkoholtartalmú pálinkának felel meg -, a bérfőzött párlat mennyisége tavaly meghaladta a 4,48 millió hektoliterfokot. A pálinka 99 százaléka belföldön fogy el - közölte az FM.

Címkék: honlap, pálinka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során