Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Október 22. 12:57, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Új Kajla útlevéllel utazhatnak az alsósok az őszi szünetben

Új Kajla útlevéllel utazhatnak az alsósok az őszi szünetben

Az idei tanévben új, világoszöld útlevelet kap minden alsós diák, amivel a már megszokottak szerint ismét díjmentesen utazhatnak a kisiskolások az őszi szünetben a MÁV-Start, a GYSEV és a Volánbusz járatain is.

A közleményben felidézték: a "Hol vagy, Kajla?" program 2019 nyarán indult el. Idén, a tavaszi és a nyári szünetben összesen közel 168 ezer utazás történt MÁV-Volán csoport járatain valamelyik Kajla termék felhasználásával.

Szombattól, október 28-tól november 5-ig tart az őszi szünet minden iskolás számára. A Kajla útlevéllel a teljes szünet alatt ingyen utazhatnak belföldön, minden helyjegy és felár nélküli vonat- és buszjáraton. Ehhez a Kajla útlevél mellett diákigazolványra vagy személyi igazolványra van szükség, amivel kiváltható a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV járataira érvényes Kajla jegy - ismertették.

Emellett az őszi szünetben is elérhető a "KajlaBalaton24 jegy". A jegy az utas által megjelölt időponttól számított 24 óráig érvényes, legkésőbb november 5-én éjfélig. A kedvezményes jeggyel ezalatt korlátlanul lehet utazni a Volánbusz Balatonfüred-Tihany között közlekedő menetrendszerinti járatain, a MÁV-Start Szabadbattyán-Tapolca, Szabadbattyán-Balatonszentgyörgy és Balatonszentgyörgy-Sümeg közötti vonalain, valamint a balatonfenyvesi kisvasúton.

Kajla útlevéllel a "Díjmentes Kajla TramTrain A-B-C zónajegy" is megváltható. Az utas által megadott időponttól egy óráig érvényes, ezalatt egyszeri utazást biztosít Szeged-Algyő-Hódmezővásárhely között a TramTrain járatokon, a 135-ös vasútvonalon közlekedő vonatokon Szeged és Hódmezővásárhely között, valamint Hódmezővásárhelyen a Volánbusz helyközi csatlakozó járatain a szakaszhatárig, illetve a szakaszhatártól - jelezték.

A MÁV-Volán csoport felhívta a figyelmet: a korábbi sárga, sötétkék és világoskék útlevelek ingyenes utazásra már nem jogosítanak.

A díjmentes utazásra szóló vasúti Kajla jegyet előre meg kell váltani, erre a pénztárakban, a jegykiadó automatáknál, az új ELVIRA felületén és a MÁV applikáción keresztül van lehetőség. Az ingyenes utazás 2. osztályra érvényes, a helyjegyköteles vonatokra a helyjegyet meg kell váltani a díjmentesen utazó gyerek részére is. A MÁV-Start és a GYSEV járatain a gyermekkel együtt utazó egy vagy két kísérő 33 százalékos kedvezményt kap, ha más kedvezménnyel nem rendelkezik.

Volánbuszos utazás esetén a Kajla útlevéllel rendelkező gyerekeknek nem kell menetjegyet váltani, de a helyfoglalással közlekedő járatokra javasolt Kajla regisztrációs jegy kikérése elővételben a pénztárakban. A Volánbusznál a gyerekekkel együtt utazó kísérők menetjegyüket a társaság hatályos díjszabása és kedvezményrendszere alapján vásárolhatják meg. A távolsági kiegészítő jegyre kedvezmény nem érvényesíthető, így országos besorolású emelt szintű szolgáltatást nyújtó autóbuszjárat igénybevétele esetén a kiegészítő jegyet a gyerek és a kísérő részére is meg kell váltani.

Idei újdonság az "Ovis kajla útlevél", amit az óvodások számára lehet igényelni, ez névre szóló, és kizárólag Kajla pecsét gyűjtésére szolgál, mert a díjmentes utazási kedvezményre az óvodások 6 éves korukig alanyi jogon jogosultak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során