Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 17. 07:20, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotók: MTI/Bruzák Noémi

Új szakaszába ért a járvány

Új szakaszába ért a járvány

Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon - jelentette ki az országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: az első szakaszban "külön" megbetegedések fordultak elő, egyedi esetek voltak, illetve kis közösségben fordult elő a fertőzés. A járvány következő szakaszában, várhatóan a következő napokban már csoportos fertőzések fordulhatnak elő. Ebben a szakaszban már nem lehet megmondani, hogyan történt az egyén megfertőződése, kitől, hogyan kapta meg a fertőzést - ismertette.

Kiemelte: egy láthatatlan ellenséggel szemben Magyarország összes lakosának nagy erőfeszítést kell tennie.

Az országos tisztifőorvos azt kérte: aki teheti, maradjon otthon. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat. Minden személyes érintkezés veszélyforrást jelenthet - közölte Müller Cecília, hangsúlyozva, "egyikünk élete sem lesz olyan", mint ezt megelőzően. A vírus terjedésének meggátlásában mindenkinek megvan a maga szerepe, "új magatartásformákat kell megszoknunk" - mondta.

Elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül további hét laboratórium is fog mintákat vizsgálni, és a betegellátás helyszínei is változni fognak. Ha a betegek száma nő, a vidéki infektológiai osztályok is ellátnak betegeket.

Müller Cecília kijelentette, jelenleg karanténelhelyezésre bőségesen van hely, de már bevezették a hatósági házi karantént is.

A vérkészletekről elmondta, a járványra tekintettel a halasztható, nem sürgős műtéteket elhalasztották, így a vérkészletek szükségélete is változni fog. A leadott vér új koronavírusra történő vizsgálatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem támogatja. Elmondta azt is, hogy minden tüdőgyulladásban szenvedő beteget letesztelnek, hogy képet kapjanak a fertőzés, gyulladás eredetéről.

Az országos tisztifőorvos közölte, abban az esetben készítenek laborvizsgálatot, ha igazolt, pozitív fertőzöttel érintkezett valaki szoros kontaktussal. Több egészségügyi dolgozó van karanténban, mert szoros kontaktusnak minősültek a járványügyi vizsgálat során, azonban az első laboratóriumi vizsgálatuk negatív lett - emelte ki.

Közölte azt is, hogy elmúlt napokban megszülettek azok az intézkedések, amelyek lehetővé teszik az egészségügyi munkaerő átcsoportosítását. Mint fogalmazott, a 65 év feletti háziorvosokat most "próbálják kicsit távol tartani a szolgálattól", de tudásukra, tanácsaikra szükség van, telefonos segítséggel segíthetik az ellátómunkát.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy negatív lett Pintér Sándor belügyminiszter és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje.

A marokkói média szombati közlése szerint pozitív lett a koronavírustesztje Abdelkader Amara marokkói közlekedési miniszternek, aki a múlt héten Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is. A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap közölte az MTI-vel, hogy Pintér Sándornak nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kérdés kapcsán közölte, ha minden a tervek szerint zajlik, a 120 ezer darab védőmaszkot tartalmazó szállítmány a héten megérkezhet Hamburgból Magyarországra.

Címkék: járvány, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére