Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2017. Szeptember 17. 13:30, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Újabb őrizetbe vétel a londoni metrómerénylettel kapcsolatban

Újabb őrizetbe vétel a londoni metrómerénylettel kapcsolatban

Őrizetbe vettek vasárnap egy 21 éves férfit a londoni metróban péntek reggel elkövetett pokolgépes merénylettel összefüggésben. Ő a második, akit a terrorcselekménnyel összefüggésben őrizetbe vettek.

A brit belügyminiszter vasárnap délelőtti nyilatkozatában kijelentette: ez arra vallhat, hogy a robbanószerkezetet elhelyező merénylő nem egyedül cselekedett, bár "túl korai lenne végső következtetésre jutni" ebben a kérdésben.

A Scotland Yard szűkszavú vasárnapi bejelentése szerint a fiatal férfit a nyugat-londoni Hounslow városrészben vették őrizetbe vasárnapra virradó éjjel a terrorellenes törvény alapján, és egy londoni rendőrőrsre vitték.

Előző nap egy 18 éves férfit fogtak el a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában. A brit sajtó meg nem erősített értesülései szerint a hatóságok őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metró District Line nevű vonalának egyik szerelvényén a péntek reggel csúcsidőszakban.

A szerkezet nem robbant fel, de nagy erővel lángra kapott, és a hőtől 30-an könnyebben megsérültek.

Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában kijelentette: az idén eddig öt terrormerénylet történt Nagy-Britanniában, a biztonsági szolgálatok azonban hat további merényletkísérletet meghiúsítottak.

Rudd ezekről nem tárt fel részleteket, úgy fogalmazott azonban, hogy a terrorizmus szempontjából "ilyen éve még nem volt" Nagy-Britanniának.

Arra a felvetésre, hogy a londoni metróban elkövetett pénteki merényletet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, és a dzsihadista csoport szerint vannak még fel nem robbant pokolgépek, a brit belügyminiszter kijelentette, hogy az elhárító szolgálatoknak semmiféle olyan információjuk nincs, amely ezt alátámasztaná.Rudd szerint ugyanakkor az Iszlám Állam "óhatatlanul" megragad minden ilyen lehetőséget arra, hogy magának tulajdonítsa a terrorcselekményeket, de a brit hatóságoknak sincs bizonyítékuk arra sem, hogy a terrorcsoport részese volt a pénteki londoni támadásnak.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője nem sokkal korábban úgy fogalmazott: mára "igencsak rutinszerűvé" vált, hogy az Iszlám Állam jelentkezik elkövetőként hasonló bűncselekmények után, függetlenül attól, hogy volt-e tényleges kapcsolata az elkövetővel.

Amber Rudd belügyminiszter a vasárnapi BBC-műsorban kitért arra is, hogy Donald Trump amerikai elnök a Twitter üzenőportálon azt állította: a londoni merényletek "szellemileg leépült, beteg elkövetői a Scotland Yard látókörében voltak".

Rudd szerint soha nem hasznos, ha valaki találgatásokba bocsátkozik folyamatban lévő rendőrségi műveletekről, és "ez az Egyesült Államok elnökére is vonatkozik". A brit belügyminiszter "puszta találgatásnak" nevezte Trump azon állítását, hogy a Scotland Yard ismerte volna az elkövetőket.

Nem sokkal korábban kifogásolta az amerikai elnök Twitter-üzenetét Theresa May brit miniszterelnök is. May a BBC televízió kérdésére, hogy Trump "tudhat-e esetleg valamit, amit mi nem", szintén úgy fogalmazott: soha nem tartotta hasznosnak, ha bárki egy folyamatban lévő nyomozásról találgatásokba kezd.

Vasárnap folytatódott a házkutatás a Londontól nem messze fekvő Sunbury-on-Thames kisváros egyik lakóépületében, ahol előző délután jelentek meg fegyveres rendőri egységek. A hatóságok által egyelőre meg nem erősített médiaértesülések szerint itt lakott a metrómerénylettel összefüggésben először őrizetbe vett 18 éves férfi.

A lakóház egy köztiszteletben álló idős házaspáré. A 88 éves Ronald Jones és 71 éves felesége, Penelope Jones az elmúlt évtizedekben nevelőszülőkként 268 hányatott sorsú gyermeket fogadott be.

E tevékenységükért II. Erzsébet királynő 2010-ben személyesen tüntette ki őket.

A rendőrség kordont vont az épület köré, és kiürítette a környéket, de vasárnap a szomszédos házak lakói visszatérhettek otthonaikba.

Nagy-Britanniában továbbra is a pénteki merénylet után életbe léptetett legmagasabb, kritikus terrorkészültségi szint van érvényben.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:52, vasárnap | Külföld

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.