Városlista
2021. február 25, csütörtök - Géza

Hírek

2012. Június 11. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Vámelkerülési botrányba keveredett egy "repülő szőnyeg" miatt a német miniszter

Vámelkerülési botrányba keveredett egy

Ügyészségi vizsgálat indult a német kormány nemzetközi fejlesztési minisztere ellen egy Afganisztánban vásárolt, s repülővel hazaszállított szőnyeg után fizetendő vám elmulasztása miatt.

Hétvégi német sajtójelentések szerint a berlini ügyészség arra a megállapításra jutott, hogy Dirk Niebel szőnyegvásárlási ügyében fennáll az úgynevezett kezdeti gyanú, vagyis egy büntetendő cselekmény elkövetésének lehetősége. A vizsgálat eredménye az lehet, hogy nyomozást indítanak a miniszter ellen.
A miniszter egy vasárnapi lapinterjúban elmondta: beismeri, hogy hibázott és kezdeményezi a vámeljárás utólagos lefolytatását.
A szőnyeget a külföldi hírszerzés (BND) vezetőjének szolgálati repülőgépén szállították Afganisztánból Berlinbe. A repülőtéren Niebel sofőrje vette át az 1400 dollárért vásárolt szőnyeget, rögtön a leszállás után, még a gurulópályán, és behozataláról nem tett bejelentést a reptéri vámhivatalnál.
A Bild am Sonntag című lapnak adott interjúban Niebel hangsúlyozta: nem ért a szőnyegekhez, és csak azért vásárolt egyet, hogy támogassa az afgán kézműves ipar fejlődését. A 30 kilogramm súlyú lakberendezési kiegészítőt azután Afganisztánban hagyta, mert nem fért volna el azon a repülőn, amellyel hazautazott. A csomagnak végül a hírszerzés vezetőjének gépén akadt hely.
A szőnyeg történetéről először csütörtökön írt a német sajtó. Angela Merkel kancellár pénteken szóvivője útján tudatta: elvárja, hogy a miniszter a lehető leggyorsabban megtegye az ügyben szükséges lépéseket.
Az ellenzék a "repülő szőnyeg"-botránynak is nevezett eset kivizsgálását szorgalmazza. Niebel lemondását nem követelték.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 08:43, csütörtök | Külföld

Húsvét utánig meghosszabbították a korlátozásokat Olaszországban

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások meghosszabbítását jelentette be legalább április 6-ig az olasz egészségügyi miniszter szerdán,

2021. Február 25. 08:00, csütörtök | Külföld

Meghaladta a 18 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.

2021. Február 25. 05:00, csütörtök | Külföld

Csak negatív vírusteszttel vagy beoltva lehet átlépni a cseh-lengyel és a szlovák-lengyel határt

Szombattól szükséges lesz a negatív koronavírusteszt bemutatása azok számára, akik Csehország vagy Szlovákia felől akarnak beutazni Lengyelországba, különben az érkezőket házi karanténba irányítják

2021. Február 24. 17:02, szerda | Külföld

Nőtt a fertőzöttek száma Horvátországban

Harminc százalékkal nőtt a hét első három napján Horvátországban a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma a múlt hét ugyanezen időszakához képest