Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Augusztus 06. 07:08, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Várhatóan 6-8 városban jöhet létre felsőoktatási képzési központ

Várhatóan 6-8 városban jöhet létre felsőoktatási képzési központ

Várhatóan 6-8 városban jöhet létre közösségi felsőoktatási képzési központ - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszul.

Az államtitkár az LMP-s Ikotity Istvánnak adott válaszában kiemelte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan egyeztet a helyi önkormányzatokkal és a helyi társadalom egyéb szereplőivel, valamint több, az adott térségben jelen lévő vállalattal a közösségi felsőoktatási képzési központok lehetséges megvalósíthatóságáról.

Felidézte, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását ez év júliusában fogadta el az Országgyűlés, amely módosításnak egyik kiemelt célja a felsőoktatási intézményeknek a piachoz és a helyi közösségekhez történő illesztése, valamint a törvény ezen módosítása rendelkezik a közösségi központok létrehozásáról is. A változások szeptember 1-jétől lesznek hatályosak.

Rétvári Bence kifejtette: kihelyezett képzést a közösség igénye alapján indíthat akkreditált felsőoktatási intézmény a helyi gazdaság működtetéséhez szükséges szakember-utánpótlás biztosítása, a magasan képzett szakemberek helyben tartása céljából. Egy-egy központ képzési profiljának kialakításában több felsőoktatási intézmény is részt vehet.

A hátrányos helyzetben lévő térségekben a felsőoktatás jelenlétének, a felsőoktatási képzőhelyek létrehozásának fokozott népességmegtartó, gazdaságélénkítő, illetve közösségformáló hatása lehet - mutatott rá.

Hozzátette: 2014-ben az összes, a 2007-2013-as támogatási időszak maradványforrás-felhasználását szolgáló pályázat előkészítése lezajlott a felsőoktatásban. Ennek keretében hirdették meg azt a TÁMOP-pályázatot is, amely egyebek között a közösségi felsőoktatási képzési központok előkészítését és létrehozását támogatja.

A pályázat eredményei alapján salgótarjáni, békéscsabai és kisvárdai helyszíneken kezdődhet meg közösségi felsőoktatási képzési központ előkészítése, az Emmi felsőoktatásért államtitkárságának szakmai koordinációja mellett. A pályázaton kívül további egyeztetések indultak a helyi önkormányzat, illetve az államtitkárság között Ózdon és Sátoraljaújhelyen, további közösségi felsőoktatási képzési központok létrehozására.

Rétvári Bence jelezte: közösségi felsőoktatási képzési központok indítása céljából az EFOP keretében is lehetőségük lesz a felsőoktatási intézményeknek forrásra pályázni 2016-tól, amelyről az egyeztetések a helyi önkormányzatok, a felsőoktatási intézmények és a tárca között folyamatosan zajlanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére