Városlista
2020. március 31, kedd - Árpád, Benjámin, Benő

Hírek

2011. December 03. 07:27, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Várhatóan januárban kezdődnek a tárgyalások az IMF-fel

Várhatóan januárban kezdődnek a tárgyalások az IMF-fel

Még decemberben felveszik a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal, de a tényleges tárgyalások valószínűleg januárban kezdődnek – mondta el Fellegi Tamás miniszter.

Hangsúlyozta: olyan megállapodásra törekszenek, amely a legnagyobb mértékben nyitva hagyja a gazdasági mozgásteret.

A Nemzetközi Valutaalappal a kapcsolatfelvételre még decemberben sor kerülhet, de a tényleges tárgyalások várhatóan januárban kezdődnek – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken Komáromban.

A miniszter az MTI kérdésére úgy fogalmazott: „Korábban is elmondtuk, hogy a nemzeti érdekek képviseletében olyan megállapodásra törekszünk a Nemzetközi Valutaalappal, amely a legnagyobb mértékben nyitva hagyja mozgásterünket a saját gazdaságpolitikánkban. Az ördög azonban a részletekben van. Amikor elindulnak a konkrét tárgyalások, akkor fogjuk látni, milyen elképzelése lesz a valutaalapnak és az Európai Bizottságnak.”

A miniszter Komáromban a település vezetőivel folytatott megbeszélést. Ezt követően sajtótájékoztatón szólt arról, hogy közlekedési projektfejlesztésre van szükség a térségben, ezzel Komárom eddig is erős logisztikai pozíciói tovább erősödhetnek. Ezt elsősorban az ipari park beruházásai indokolják, amely a környék legnagyobb foglalkoztatója. Az Új Széchenyi-terv hét fő irányt határoz meg, ezek közül kettőben, a gyógyászat és a turizmus összekapcsolásában, a gyógyturizmusban Komárom közvetlenül is érdekelt – emlékeztetett Fellegi Tamás.

Európától kölcsönöznének

A Nemzetközi Valutaalap pénteken megerősítette, hogy képes lenne tőkét bevonni az alap európai tagjaitól. A nemzetközi pénzintézet így reagált arra a péntek délutáni hírre, miszerint az Európai Központi Bank 200 milliárd euróig (270 milliárd dollár) terjedő összeget ad a Nemzetközi Valutaalapon keresztül az euróövezeti válságkezelésre.

„Az IMF-nek több pénzügyi forrásra van szüksége arra az esetre, ha a válság tovább mélyülne, (…) az európai kormányok – amint más IMF-tagországok – vizsgálják az IMF-nek nyújtandó bilaterális kölcsönszerződések lehetőségét – mondta Gerry Rice külkapcsolati igazgató. Hozzátette: ilyen kölcsönöket bilaterális alapon az IMF-tagországok központi bankjai nyújthatnának az IMF-nek, amint erre 2009 óta már volt példa.

A latin-amerikai látogatáson tartózkodó IMF-vezér is szólt a nemzetközi pénzügyi szervezetnek az európai adósságválság menedzselésében játszott szerepéről. Christine Lagarde szerint az IMF a háttérben kész arra, hogy kölcsönt nyújtson a nehéz helyzetbe került európai gazdaságoknak, ha erre kérik. „Tudomásom szerint ezt még nem kérték” – mondta Lagarde.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 30. 17:22, hétfő | Belföld

Elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt a parlament

A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

2020. Március 30. 15:03, hétfő | Belföld

A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat

Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében

2020. Március 30. 14:03, hétfő | Belföld

Gyilkosság miatt nyomoznak a Szentendrén talált emberi csontok ügyében

Emberölés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a vasárnap Szentendrén talált emberi csontok ügyében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság - olvasható a police.hu honlapra hétfőn feltett közleményben.

2020. Március 30. 11:46, hétfő | Belföld

Emmi: pontos, kimunkált terv szerint folyik a védekezés

Pontos, kimunkált terv szerint folyik a koronavírus elleni védekezés - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtó- és kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel.