Városlista
2021. április 16, péntek - Csongor

Hírek

2012. Február 01. 10:55, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Évekig gyermekeinkkel maradnak a vegyszerek

Évekig gyermekeinkkel maradnak a vegyszerek

Jelentősen gyengítik az immunrendszer működését vegyszerek bizonyos csoportjai, amelyek akár a gyermekeknek adott védőoltások hatását is csökkenthetik.

Az ilyen anyagok egy részének használata már tilos, eltűnni azonban még sokáig nem fognak. Egyes vegyszerek ugyanis olyannyira elterjedtek, hogy gyakorlatilag minden ember hordozza nyomaikat szervezetében. Ilyen anyagok például az úgynevezett perfluorált tenzidek (PTF), amelyek víztaszítóvá teszik a textileket vagy tapadásmentessé a serpenyőket.

Évekre velünk maradnak

Egészségre gyakorolt hatásuk már ismert, sőt valószínűsítik rákot okozó és májat károsító hatásukat is, így használatuk korlátozott vagy egyenesen tilos. A PTF-ek ugyanakkor még sokáig problémát jelentenek, hiszen ellenállásuk a hőnek, a hidegnek és az UV-sugárzásnak a környezetben való felhalmozódásukat idézte elő – írja a www.spiegel.de.

Tovább fokozza a helyzet komolyságát, hogy a felvett kémiai anyagok mintegy fele négy évvel később is kimutatható az emberi szervezetben.

Gyengítik a védőoltásokat

Egy nemzetközi kutatócsoport kezdett vizsgálatokat annak kiderítésére, hogyan gyengítik az immunrendszert a PTF-ek. Korábban sejtkultúrákon és egereken végzett kísérletek erre utaltak. A tudósok a Journal of the American Medical Association című szaklapban mutatták be eredményeiket, amelyek szerint a védőoltások kevésbé hatásosak azoknál a gyerekeknél, akiknek vérében viszonylag több PTF található.

Gyermekeket vizsgáltak

Philippe Grandjean, a Harvard School of Public Health munkatársa kollégáival 656 gyermeket vizsgált meg, akik 1999 és 2001 között a Feröer szigeteki Tórshavnban születtek. Az anyáktól vett vérmintákból megállapították, milyen mértékben voltak kitéve a vegyszereknek a kicsik az anyaméhben – a PTF-eket ugyanis az anya szervezete átadja a magzatnak.

A kutatók aztán elemezték a gyermekektől ötéves korukban vett vérmintákat és összehasonlították az anyáéval. A két leggyakoribb anyagra, a perfluoro-oktánsavra (PFOA) és a perflouroktán-szulfonsavra (PFOS) koncentráltak.

A Feröer szigeteki előírásoknak megfelelően minden gyermek kapott tetanusz és diftéria elleni védőoltást. A kutatók megvizsgálták, mennyi ellenanyagot tartalmaz a gyermekek vére öt- illetve hétéves korukban.

Kiderült

Az oltás arra serkenti az immunrendszert, hogy a kórokozók ellen hatékony antitesteket képezzen, amelyek a kórokozókat a későbbi esetleges megfertőződés alkalmával azonnal megsemmisítik. A vizsgálatokból kiderült: a PTF koncentrációjának növekedésével párhuzamosan csökkent az antitestek száma. Így nő annak kockázata, hogy a védőoltás ellenére a gyermekek nem rendelkeznek megfelelő védelemmel a betegségekkel szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 15:07, péntek | Belföld

Éveken át rabszolgaként bánt több emberrel egy héttagú család

Vádat emeltek egy Pakodon élő család ellen Zalában, miután a hét ember éveken át rabszolgaként bánt több ismerősével is, akik egyike az embertelen körülmények miatt meghalt

2021. Április 16. 14:06, péntek | Belföld

Év végéig bármelyik alszámláról lehet fizetni a Szép-kártyákkal

Idén év végéig a Széchenyi Pihenő Kártyával bármelyik alszámláról lehet költeni a Szép-kártya által engedélyezett célokra - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

2021. Április 16. 13:04, péntek | Belföld

A Nemzeti Színházban róhatják le kegyeletüket Törőcsik Mari tisztelői

A Nemzeti Színház Hajóorrában kialakított emlékhelyen róhatják le kegyeletüket a péntek hajnalban elhunyt Törőcsik Mari tisztelői - közölte az intézmény az MTI-vel.

2021. Április 16. 11:48, péntek | Belföld

Gyenge első negyedév után fellendülésben bízik a hazai söripar

Gyenge első negyedévet zárt a magyarországi söripar, ám a legnagyobb gyártók bíznak abban, hogy az év további részében a forgalom fellendül - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója.