Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2011. November 20. 07:18, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTv

Veszélyes anyagokkal is fűtenek a pénzhiány miatt

Veszélyes anyagokkal is fűtenek a pénzhiány miatt

DVD lemezekkel és olajos dobozokkal is fűtenek több háztartásban Nyugat-Magyarországon.

A 2007 óta megugró gázárak és a szemétszállítási díjak emelkedése miatt sok család így próbál spórolni. A környezetszennyező tüzelés ellen a hatóság tehetetlen, az önkormányzatok eljárást indíthatnak, ha be tudják bizonyítani, hogy valóban veszélyes anyagot égetnek el az emberek a kazánokban.

Egy győri férfi tavaly gázzal fűtött, novembertől áprilisig félmillió forintot fizetett a szolgáltatónak. Számításai szerint az idei telet megússza 60-70 ezer forintból. Válogatás nélkül eléget minden hulladékot, ami a háztartásában keletkezik.

„Tisztában vagyunk vele, hogy környezetkárosító ezeket az anyagokat égetni, a palackot, a sörös dobozt, a papírhulladékot, egyéb hypós vagy olajos dobozt, de egyszerűen rá vagyunk kényszerülve, mert anyagilag most már úgy áll mindenki, nemcsak mi, hanem az egész környéken, hogy muszáj egyszerűen valamit lépni, mert ezeket a költségeket már nem tudjuk fizetni” – mondta el.

A győri mérőállomások csak a belvárosi légszennyezettségi adatokat mutatják, a kertvárosit és a vidékit nem tudják mérni. A veszélyes, káros anyagok elégetése nemcsak környezetszennyező, hanem balesetveszélyes is, gyakran szén-monoxid-mérgezés kiváltója is. A megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint öt évvel ezelőtt nőtt meg jelentősen a szabálytalan fűtésből eredő balesetek száma. Tavaly a korábbi 25 helyett több mint 80, sokszor személyi sérüléssel járó kéménytűzhöz vonultak ki a megyében.

A Győr környéki településeken is egyértelműen a rezsiköltségek emelkedésére vezetik vissza a szabálytalan tüzelések okát.

Az ÁNTSZ adatai alapján tavaly Győrben 168, míg Sopronban 70 halálesetet hoztak összefüggésbe a légszennyezettséggel, országosan ez a szám meghaladja az ötezret.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 02. 11:44, péntek | Belföld

Hamis ágyneműket foglaltak le Ácsnál

A zsákokban Gucci és Louis Vuitton márkajelzésű ágyneműgarnitúrákat találtak a pénzügyőrök.

2022. December 02. 10:05, péntek | Belföld

Állásbörzét tart a rendőrség Szegeden

A Magyar Rendőrség 2022. december 8-án 10 órától 14 óráig állásbörzét tart Szegeden a Rendőrképző Akadémia Járőrképző Tagozatán (Bajai út 14.).

2022. December 02. 09:07, péntek | Belföld

Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen Budapesten

A Budapesti Ügyészség vádat emelt egy többszörösen büntetett 53 éves férfival szemben, aki idén január és május között, sorozatjelleggel lopott értékeket elsősorban budapesti sportlétesítmények és iskolák öltözőiből

2022. December 02. 09:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: tragikus volna, ha a gázra és a nukleáris energiára is kiterjesztené a szankciókat az EU

Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól - mondta Orbán.