Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 02. 08:13, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Vesztésre áll a drogok elleni háború egy nemzetközi jelentés szerint

Vesztésre áll a drogok elleni háború egy nemzetközi jelentés szerint

Vesztésre áll a drogok elleni háború, az illegális tudatmódosítók világszerte olcsóbbak és tisztábbak lettek az elmúlt húsz évben - olvasható az International Centre for Science in Drug Policy elnevezésű nemzetközi tudományos központ friss jelentésében.

A jelentés hét, kormányok finanszírozta nemzetközi drogellenőrzési rendszer adatainak elemzésén alapul. A hét rendszer mindegyike legalább tíz éve gyűjti az adatokat a kannabisz és az ópiátszármazékok, köztük a heroin áráról és tisztaságáról - tudósított a BBC hírportálja a British Medical Journal Open című szaklapban megjelent tanulmányról.
A drogok utcai ára reálértéken csökkent 1990 és 2010 között, tisztaságuk és hatóerejük nőtt. A vancouveri székhelyű központ jelentése azt is kimutatta, hogy 1990 óta a világ legtöbb részén jelentősen növekedett a bűnüldöző szervek által lefoglalt kokain, heroin és kannabisz mennyisége.
A nemzeti drogstratégiák többsége a drogkereskedelmet igyekszik megfékezni a bűnüldözés eszközeivel. A jelentés az adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a világ drogpiacának ellenőrzésére irányuló bűnüldözői erőfeszítések vesztésre állnak.
Evan Wood, a központ tudományos igazgatója elmondta, olyan politikára van szükség, amely közegészségügyi, illetve közbiztonsági és nem büntetőjogi problémaként kezeli a droghasználatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).