Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 29. 07:45, hétfő | Sport
Forrás: Nemzeti Sport Online

Vettel Belgiumban is nyert, már 92 pont az előnye

Vettel Belgiumban is nyert, már 92 pont az előnye

Sebastian Vettel megszerezte idei hetedik győzelmét, a Red Bull német világbajnoka csapattársa, Mark Webber előtt célba érve 92 pontra növelte előnyét a vb-pontversenyben.

Pedig a futam előtt még úgy tűnt, a Red Bull bajba kerülhet, mert az időmérőn elkopott gumijain kellett rajtolnia, és attól félt a csapat, hogy emiatt nagy hátrányba kerülnek pilótái. Végül nem volt túl nagy az a hátrány. A dobogóra még a Magyar Nagydíjat megnyerő Jenson Button állhatott fel, miután a hajrában megelőzte a sokáig a győzelemre is esélyes Fernando Alonsót. Michael Schumacher idei második legjobb eredményével 5. lett, míg Lewis Hamilton Kobajasi Kamuival történt ütközése után kiesett.

 

Bár a verseny előtt azt hihették a riválisok, hogy a Belga Nagydíjon esélyt kapnak rá, hogy felkapaszkodjanak Sebastian Vettelre a világbajnokságban, végül a Red Bull tökéletesen jött ki a számára hátrányos döntésből, amely szerint nem cserélhette le kopott gumijait a rajt előtt az autón. Bár a rajtnál Vettel Nico Rosberg mögé került, és nagyot kellett küzdenie Fernando Alonsóval is, a gumijai nem koptak el annyira, mint előzetesen félt tőle az osztrák gárda.

Még Mark Webber rossz rajtja is belefért, a harmadikról a nyolcadik helyre visszaeső ausztrál fokozatosan visszakapaszkodott, és a hajrában a közepesen kemény gumikkal küszködő Alonsót megelőzve megszerezte a második helyet. Ezzel megőrizte 2. helyét a vb-pontversenyben, igaz, hátránya 92 pontra nőtt.

Alonso, aki a futam előtt a Ferrarival együtt még dörzsölhette a tenyerét a Red Bull gumikopása miatt, végül a legrosszabbul járt a gumikkal: a közepesen kemény abroncsokon a hajrában két pozíciót is veszített, és a második helyről visszacsúszott a negyedikre. Csapattársa, Felipe Massa defekt miatt csak a 8. lett.

A nap egyik hőse Michael Schumacher volt, a 24. helyről rajtoló német a hajrában Nico Rosberget megelőzve a 5. helyen ért célba, ennél előrébb (a 4. helyen) csak Kanadában végzett az idén.

A szombaton megbüntetett Pastor Maldonado megszerezte idei első pontjait, míg Lewis Hamilton Kobajasi Kamuival történt ütközése miatt kicsúszott a versenyből. A sportfelügyelők szerint a Les Combes-kanyarkombináció előtt történt karambolban egyik pilóta sem hibáztatható. Valóban, Hamilton az utolsó pillanatig kivárt, mielőtt bekanyarodott volna, és bár egyenesen ment, a külső íven kiszorította a mellette lévő japánt, aki már elkezdte volna a kanyart.

Hamilton a nullázásával visszaesett a vb-pontverseny 5. helyére, Button mögé.

ELŐZMÉNYEK

A szabályok szerint az időmérő első tíz helyezettjének ugyanazokon a gumikon kell elkezdeniük a versenyt, amellyel a legjobb körüket teljesítették a harmadik szakaszban (persze csak akkor, ha mindkét alkalommal száraz a pálya). A Belga GP időmérőjén a 3. szakaszba jutók öt-hat kört tettek meg ugyanazokon a lágy gumikon, ami miatt bajba kerülhetnek a verseny elején.

A Red Bull mindezzel tisztában volt, ezért kérte az FIA-t, a különös körülményekre való tekintettel engedélyezze a kerekek kicserélését, ám az autós szövetség nemet mondott.

Ám nem csak a vb-címvédő istálló van nehéz helyzetben, Lewis Hamilton és Jaime Alguersuari hasonló problémával küszködik, ráadásul Hamilton McLaren-Mercedese megsérült a Pastor Maldonadóval történt ütközés során. A venezuelait karambol szándékos okozásáért öt rajthellyel hátrébb sorolták, így a 16. helyett a 21. helyről indul.

A McLaren elismerte, hogy a kevés száraz pályás gyakorlás miatt Hamilton problémája Buttonnál is előfordulhat. A Pirelli szerint a Red Bull, a McLaren és a Toro Rosso rossz dőlésszögben állította be az első kerekeit, ez okozza a gumik hólyagosodását.

Button közepesen kemény abroncsokon állt fel a rajtrácsra, hátha ezek a gumik jobban bírják.

A FUTAM

Bár Vettel jól rajtolt, az Eau Rouge után a kiválóan induló Rosberg átvette tőle az első helyet. Webber nagyon elrontotta a rajtját, a harmadik helyért Massa és Hamilton csatázott, a brazil otthagyta az angolt.

Alguersuari és Senna ütközött (a Renault-pilóta nekilökte a Toro Rossó-st Alonso Ferrarijának), a spanyol kiesett, míg a brazil egy szervizelés után folytatni tudta. Az utolsó helyről induló Schumacher tíz pozíciót nyert az első körben, feljött a 14. helyre.

Alonso a 2. körben megelőzte Hamiltont, Vettel a harmadikban visszavette a vezetést Rosbergtől.

A 3. kör végén a kerékcserére igyekvő Webber és a sérült első légterelőjét kicseréltető Button a boxba hajtott.

Rosberg hátvédet játszott Vettelnek, a Mercedes-pilótát nem tudta megelőzni Massa, akit kisebb csetepaté után Alonso és Hamilton is megelőzött az 5. körben. Vettel erre reagálva be is ment a boxba új lágy gumikért. A Red Bullt sokkal inkább visszavetette a gumik kopása, mint a McLarent vagy a Ferrarit.

Alonso a 7. körben az Eau Rouge utáni egyenesben megelőzte Rosberget, a DRS nagy előnyt biztosított neki. A németet már Hamilton támadta.

Vettel a friss lágy gumikon csak 4 tizeddel volt gyorsabb Alonsónál. Hamilton a DRS-zónában megelőzte Rosberget.

Alonso a 8. kör végén a boxba állt kerékcserére, Hamilton állt az élre. A ferraris a boxból kijövet Webber elé, a 8. helyre jött vissza, kis híján összeütköztek az Eau Rouge-ban, de az ausztrál elment mellette. Alonso hatalmasat mentett.

A 9. kör végén Hamilton már csak 3.7 másodperccel állt a 3. helyre feljövő Vette előtt, Massa is kereket cserélt. Alonso a DRS-zónában visszaelőzte Webbert, mindketten Sutil elé kerültek.

Vettel a 9. körben ismét utolérte Rosberget, könnyedén meg is előzte, és Hamilton boxkiállása után az élre állt. Ám a rádión a bal első kerekének gyors kopására panaszkodott.

Alonso Petrov és Kobajasi megelőzése, valamint Rosberg boxkiállása után feljött a 2. helyre, 6.4 másodpercre volt Vetteltől. Hamilton a friss lágy gumijain könnyedén előzgette a kopott gumikon száguldó riválisait, a 12. körben 15 másodperces hátránnyal az 5. helyen állt.

A 13. körben Kobajasi Hamiltont támadta, a Les Combes előtt a két autó összeért, Hamilton a szalagkorlátnak csapódott, és kiesett. Az angol roncsa miatt beküldték a biztonsági autót. A McLaren nagy erővel csapódott a falnak, amikor megállt az autója, pár pillanatig meg sem mozdult.

A biztonsági időszakot kihasználva többen is a boxba hajtottak, köztük Vettel, aki Alonso és Webber mögé, a 3. helyre jött vissza. Mögöttük Massa, Rosberg, Sutil, Pérez, Petrov, Schumacher, Barrichello, Button sorrend alakult ki.

A 17. kör elején újraindult a verseny. Alonso könnyedén megtartotta első helyét, Vettel Webbert támadta, megelőzte, majd a DRS-zónában felzárkózott Alonsóra. Rosberg megelőzte Massát.

A 18. körben Vettel meg tudta előzni Alonsót, és két másodperccel gyorsabb kört futott, mint a spanyol. A következő körben egy másodpercet vert a Ferrarira.

Button Schumachert támadta a 7. helyért, de a DRS segítségével sem tudta megelőzni az egyenesben villámgyors Mercedest. A kör végén azonban sikerült elmennie a német mellett, és Sutilt támadta. A 23. körben a DRS-zónában megelőzte a Force India pilótáját.

A sportfelügyelők jelezték, versenybalesetnek minősítik Kobajasi és Hamilton ütközését, egyiküket sem büntetik meg.

Button a célegyenesre fordító kanyarban körbeautózta Massát, és a 24. kört már az 5. helyen zárta. Vettel ismét az első kereke hólyagosodására panaszkodott, de még mindig gyorsabb volt Alonsónál.

Button a 26. körben megelőzte Rosberget, 16 másodperccel állt Vettel mögött, Webberhez képest 9 másodpercre volt. Az angol még használhatta a lágy gumikat a végén, míg Alonsónak és Vettelnek a közepesen keményre kellett váltania. Webber közepesen keményen ment.

Alonso a 29. kör végén kijött a közepesen kemény gumikért, Button és Rosberg között folytatta. Button egy-másfél másodpercet hozott körönként Webberen, a 29. kör végén 5 másodperc volt a hátránya.

A 30. körben Vettel (és a Rosberg, Massa, Petrov trió) is a boxban járt, Button mögött folytatta.

Webber a 31. körben kapott új közepesen kemény gumikat, Vettel megelőzte Buttont, aki a 32. körben ment a boxba új készlet lágy abroncsért.

Tizenegy körrel a vége előtt Vettelnek Alonsóval szemben 6.5, Webberhez képest 10.7, Buttonnal szemben 17.4 másodperc előnye volt. Rosberg volt az ötödik, a Sutilt megelőző Schumacher a 6. Massa, akinek egy defekt miatt kétszer kellett a boxba állnia, Kobajasi megelőzése után a 11. helyen haladt, de közvetlen közelről üldözte Di Restát.

Webber utolérte Alonsót, és a 36. körben már a DRS-t is használhatta – de előzni még nem tudott. A 37. körben viszont ez már gond nélkül sikerült neki.

Az 5. helyért a két Mercedes között alakult ki csata, a Schumacher által utolért Rosbergnek azt üzenték a rádión, hogy szabad a harc. Button is gyorsan közelített Alonsóra, öt körrel a vége előtt 3 másodpercre volt tőle.

A 41. körben Button már Alonso közvetlen közelében volt, a 42. kör elején a DRS-zónában meg is előzte a spanyolt. Schumacher ugyanitt elment Rosberg mellett.

Vettelre senki sem jelentett veszélyt a végén, a világbajnoki éllovas a verseny előtti hercehurca ellenére magabiztos győzelmet aratott csapattársa, Webber előtt.

Button állhatott még fel a dobogóra, s jutott pont Alonsónak, Schumachernek, Rosbergnek, Sutilnak, Massának, Petrovnak és Maldonadónak is.

Címkék: Formula-1

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.