Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Szeptember 27. 05:00, szerda | Bulvár
Forrás: mti

Visszanyerte eszméletét egy 15 éve vegetatív állapotban lévő férfi

Visszanyerte eszméletét egy 15 éve vegetatív állapotban lévő férfi

A bolygóideg stimulálásával részben visszanyerte eszméletét egy 15 éve vegetatív állapotban lévő francia férfi.

Az orvosok a 35 éves férfit, aki egy gépkocsibaleset miatt került tartósan eszméletlen állapotba, egy kísérleti gyógymóddal kezelték, mellkasába idegi ingerlőkészüléket ültettek be. Egy hónap múlva a férfi már reagált az egyszerűbb instrukciókra, képes volt elfordítani fejét és szemeivel követni tudott tárgyat - adta hírül a BBC News honlapja.

A bolygóideg stimulálás (VNS) nem minden agysérülésnél alkalmazható hatékonyan. Angela Sirigu, a lyoni Marc Jeannerod Kognitív Tudományok Intézetének szakembere egy igen súlyos állapotban lévő betegnél próbálta ki a gyógymódot, amelyet széles körben használnak epilepsziában vagy depresszióban szenvedő betegek esetében.

A bolygóideg (vagus) a test legnagyobb paraszimpatikus idege, az agyat a test számos szervével köti össze, egyebek között felelős a beszédért, nyelésért, lélegzéskor gége nyitva tartásáért, a szívverés lassításáért, az emésztési folyamatok megindításáért és a gyulladások szabályozásáért. Az agyvelőből ered és a koponyán áthaladva a mellüregben több irányba ágazik el, szerveket és izmokat behálózva. Ez az ideg az agy és az energiatermelő emésztőrendszer közötti kommunikáció fő vonala.

Egy hónapnyi bolygóideg-stimulálás után a beteg édesanyja arról számolt be, hogy javult a férfi képessége hosszabb ébrenlétre, amikor a terapeuta felolvasását hallgatta. Az agyról készült felvételek is jelezték a javulást. Szélesre nyílt szemekkel, meglepődve reagált például arra, amikor az orvos fejével hirtelen arca fölé hajolt.

Angela Sirigu hangoztatta, hogy a kezelés megmutatta, az agy befolyásolhatósága és helyreállíthatósága még akkor is lehetséges, amikor már szinte minden remény eltűnt. "Ez után az eset után, nagyobb számú betegmintán kell kipróbálni az bolygóideg-stimulálás hatékonyságát" - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.