Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2017. Szeptember 29. 07:19, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Visszatért az ellene elkövetett merénylet után a meglőtt amerikai képviselő

Visszatért az ellene elkövetett merénylet után a meglőtt amerikai képviselő

Négy hónappal az ellene elkövetett merénylet után visszatért az amerikai kongresszusba Steve Scalise republikánus képviselő.

A louisianai politikust felállva, tapsolva és hosszas éljenzéssel fogadták politikustársai. Paul Ryan a pódiumra lépve azt mondta: a politikusok imádságai meghallgatásra találtak. "Amerika hálás ezért a pillanatért" - fogalmazott a szintén republikánus Ryan.
Scalise rövid beszédet mondott. Megköszönte a támogatást, az életét megmentő biztonságiak gyors közbelépését, és úgy fogalmazott: "én vagyok az élő példa arra, hogy csodák valóban történnek". Elcsukló hangon idézte fel a lelövése utáni pillanatokat, amikor az alexandriai sportpályán feküdt tehetetlenül, majd azt mondta: "elképzelésetek sincs arról, milyen nagyszerű ismét itt lenni!".

Steve Scalisét június 14-én lőtte le egy férfi, aki kifejezetten azért érkezett az amerikai fővárosba, hogy republikánus politikusokat gyilkoljon meg. A politikusok egy Washington melletti baseball-pályán edzettek, jótékonysági célokat szolgáló mérkőzésre készültek demokrata párti kollégáikkal, amikor a merénylő a pályán lövöldözni kezdett. Öt embert megsebesített, Scalise képviselő azonban hetekig élet és halál között lebegett, több műtétet hajtottak végre rajta.

A 66 éves elkövetőt, James Hodgkinsont - aki az Illinois államban lévő Belleville városkából érkezett a Washington melletti Alexandriába - a biztonsági emberek agyonlőtték. A merénylet utáni sajtóértekezleten a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) arról tájékoztatott: vizsgálataik kiderítették, hogy Hodgkinsont végletesen felbőszítette Donald Trump megválasztása, a közösségi oldalán a republikánus elnököt többször is "árulónak" nevezte és arról írogatott, hogy "el kell pusztítani Trumpot és társait".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elfogadta, hogy országa NATO-tagsága nem jön létre, amíg annak területén háború zajlik

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Joe Biden kitart amellett, hogy indul az elnökválasztáson

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.