Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Szeptember 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Visszavigyük a palackot, vagy a konténerbe?

Visszavigyük a palackot, vagy a konténerbe?

A kormány jövőre bevezetné a műanyag palackok betétdíját: a harminc forintos díjjal érintett termékek közé a PET palackok mellett a műanyag joghurtos poharak is bekerülhetnek. A Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint a betétdíjrendszer bevezetése tízmilliárd forintos beruházást igényel és évi 90 milliárd forintos forgalmat eredményezne.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a jövő évi választási ciklus után vezetné be az Európa számos országában sikeresen működő betétdíjrendszert. Jelentős környezetvédelmi haszon mellett a rendszer fenntartása a költségvetést sem terhelné, a vissza nem vitt palackokból származó bevétel évi tizenötmilliárd forintra tehető. Magyarországon évente hatvanezer tonnányi PET palack kerül forgalomba, többsége pedig, bár egyre többen csatlakoznak a szelektív hulladékgyűjtéshez, így is a szemétdombokon végzi.

A betétdíjrendszer a kilencvenes évek előtt Magyarországon kiválóan működött, de csak a sörös- és néhány szörpös üveg tekintetében maradt meg, ezért ismét szeretné a tárca kiterjeszteni a betétdíjjal érintett termékek körét. Hasonló rendszer ma nemcsak Ausztriában, vagy Németországban és a skandináv országokban működik, hanem például Horvátországban is – írta a Világgazdaság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).