Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 08. 13:31, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Volt, aki direkt akart megfagyni

Volt, aki direkt akart megfagyni

Több iskolában szünetel a tanítás a hideg idő miatt, sok helyen a tanárok és a diákok sem tudnak eljutni az oktatási intézményekbe.

A mentőszolgálat országszerte teljes készültségben áll. A kihűléses esetek mellett tíz helyszínre szén-monoxid-mérgezés miatt kellett kivonulniuk.

Lázár Miklós alezredes elmondta: Hencidán és Magyarhomorogon csak a hét első két napján nem kellett iskolába menniük a diákoknak és tanáraiknak, szerdától azonban a két általános iskolában újra van tanítás. Biharkeresztesen és Bojton hétfőtől szerdáig tart a rendkívüli tanítási szünet.

Egy héten át

A katasztrófavédelem korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Körösszegapátiban múlt hét péntektől egy héten át nem lesz tanítás, február 6. és 10. között pedig Berekböszörményben, Bihartordán, Csökmőn, Görbeházán, Hajdúnánáson, Nagyrábén, Nagykerekiben, Tiszagyulaházán és Újtikoson is rendkívüli szünet van.

Az egész héten át zárva tartó intézmények listája a hétfő óta kiegészült Bihardancsháza, Gáborján, Konyár, Kokad, Mezőpeterd és Szentpéterszeg oktatási intézményeivel. Kismarján a nagy számú megbetegedések miatt az óvoda tart zárva egész héten.

Keddtől nincs tanítás a polgári József Attila Gimnáziumban sem, míg szerdától a hajdúszováti általános iskolában is elrendelték a tanítási szünetet – közölte Lázár Miklós. Debrecenben egyelőre egyetlen oktatási intézményben sem állt le a tanítás.

A tanárok és a diákok nem tudnak eljutni az iskolába

Több Tolna megyei településen szünetel a tanítás a rendkívüli hideg miatt, sok helyen a tanárok és a diákok nem tudnak eljutni az iskolába. Felsőnyéken, Kocsolán, Pálfán és Sárszentlőrincen péntekig nincs tanítás – közölték a települések polgármesterei szerdán az MTI-vel.

Balogh Béla, Felsőnyék független polgármestere azt mondta: a rendszertelen autóbusz-közlekedés miatt rendelték el a tanítási szünetet. Horváth Imre, Pálfa független polgármestere azzal indokolta az oktatás leállását, hogy az időjárási viszonyok mellett kockázatos a diákok iskolabusszal való eljutása a településre.

Sárszentlőrincen azért nem tanítanak, mert nem tudnak megfelelő hőmérsékletet biztosítani az iskolában, ahol szerdán a fűtés ellenére is 13 Celsius-fok volt – mondta a független Demény Károly polgármester. Szünetel péntekig a tanítás Dombóváron, a 750 diákot oktató Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskolában is; Kiss Ernő igazgató a jelentős rezsiköltségekkel és a sok hiányzóval magyarázta a szünet elrendelését.

Tizennégy busz állt le

Tizennégy menetrend szerinti autóbusz romlott el hajnali 3 és 7 óra között a hideg miatt Gödöllő és Vác térségében – közölte a Volán információira hivatkozva a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője szerdán az MTI-vel. Loch Erika tájékoztatása szerint a buszokon egymást érték a műszaki hibák: nem nyíltak az ajtók, nem működtek a fékek. Az utasoknak általában 15 percet kellett várakozniuk a fűtött utastérben a következő járatra.

24 óra alatt 50 ember

A mentők 24 óra alatt ötven embert szállítottak kórházba kihűlés, fagyás tüneteivel – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerdán az MTI-vel. Mint mondta, egy nap alatt országszerte mintegy 2800 riasztásuk volt.

A kihűléses esetek mellett tíz helyszínre szén-monoxid-mérgezés miatt kellett kivonulniuk. Két ember olyan súlyos mérgezést szenvedett, hogy életüket már nem tudták megmenteni. A jeges, csúszós utak miatt gyakoriak a közúti balesetek, valamint a ficammal, töréssel járó esetek. A mentők továbbra is teljes készültségben vannak, országszerte 743 mentőegység személyzete, mintegy 1700 mentődolgozó vesz részt az ellátásban, munkájukat 60 terepjáró mentőgépkocsi és mentőhelikopterek segítik – tette hozzá a szóvivő.

Szándékosan meg akart fagyni

Egy nap alatt négy embernek segítettek a hideg időjárás miatt a hódmezővásárhelyi rendőrök: egyikük eltévedt, a másik szándékosan meg akart fagyni, miután a fűtetlen tanyában otthon hagyta feleségét, a negyedik ember pedig a hideg elől menekülve betört a földhivatalba – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Másodfokú figyelmeztetés

Az extrém hideg miatt hat megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat, melynek honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint az ország déli felében Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a hőmérséklet mínusz 20 Celsius-fok alá csökkenhet.

Emellett szintén az extrém hidegre vonatkozóan citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, valamint hét megyében, Pest, Fejér, Veszprém, Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a területeken mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

Az ország északi területein, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pillanatnyilag nincs érvényben figyelmeztetés. A jelenlegi előrejelzés szerint csütörtökön országszerte a szerdaival megegyező figyelmeztetések lesznek érvényben.

A tájékoztatás szerint az éjszaka első felében valószínűbb a legalacsonyabb hőmérsékletek kialakulása. Ezt követően csütörtökön elsősorban a délutáni óráktól főként a Dunántúl nyugati megyéiben kisebb havazásra is számítani lehet. Ezeken a területeken nagyjából 2 centiméternyi friss hóra lehet számítani. A délutáni, esti órákban pedig nyugaton gyenge hóátfúvás is kialakulhat – olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján.

Emberségből jeles

Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint a hideg időben a védekezés során február 3-a óta 657 ember életét sikerült megmentenie a rendőrségnek a társhatóságokkal együttműködésben. Hatala József szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az ország emberségből jelesre vizsgázott. Mint mondta, olyan szervezetek és intézmények találtak egymásra a segítségnyújtás során, amelyek korábban nem működtek együtt. Közölte, február 3-a óta összesen közel 38 ezer rendőr teljesített szolgálatot az időjárás okozta problémák kezelésére. Ez idő alatt 5.543 lakossági bejelentést kaptak, ezek mindegyike indokolt volt, és ezzel is nagyon sok ember életét tudták megmenteni. Úgy vélte, a magyar rendőrség ebben a nehéz időszakban esküjéhez méltóan, tisztességesen helyt állt.

Jól vizsgázott az új rendszer

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt közölte, hogy a védekezésben eddig 25 660 ember vett részt, köztük 2800-nál többen az általa vezetett szervezet részéről. Az altábornagy arról beszélt, hogy a meteorológiai szolgálat korábbi előrejelzése pontos, „precíz” volt, így, mint fogalmazott, okkal számíthatnak a jövőben is a szervezet prognózisaira. Értékelése szerint a katasztrófavédelem új rendszere – a január 1-jén hatályba lépett törvény alapján – jól vizsgázott, és a korábban „körvonalazódó” katasztrófaveszély-helyzetet a védelmi szervek, a rendvédelmi erők és az önkormányzatok közreműködésével megfelelően tudták kezelni.

Elmondta, az elmúlt öt napban 1100 esetben kellett a katasztrófavédelmi erőknek beavatkoznia, elsősorban Békés, Borsod, Hajdú, Jász-Nagykun-Szolnok és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A tűzoltóegységek 710 esetben vonultak ki a havazással összefüggő káreseményekhez, így balesetekhez, elakadt járművekhez. A hófúvás miatt 11 elzárt települést kellett kiszabadítaniuk; ez mintegy 8500 lakost érintett közvetlenül, továbbá 92 személyt kellett kitelepíteni a lakóhelyéről. Elmondta, 47 közút volt ideiglenesen járhatatlan, és jelenleg négy olyan út van, amely nem teljes mértékben járható, de ezek nem zárnak el települést. Kitért arra is, hogy mintegy 300 embert mentettek ki 257 hóban rekedt járműből.

A katasztrófavédelem az MTI megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy február 3-a óta 19-en vesztették életüket Magyarországon „az időjárással összefüggésben”, így például fagyás miatt, közúti balesetben, vagy szén-monoxid-mérgezésben.

A zord idő veszélye még nem múlt el

Kontrát Károly államtitkár eredményesnek mondta a belügyminiszter által korábban kiadott intézkedéseket, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a zord idő veszélye még nem múlt el, ezért a belügyminiszter korábbi utasításai továbbra is életben vannak.

Emlékeztetett arra, hogy Pintér Sándor arra utasította a rendvédelmi állományt, hogy fokozottan figyeljenek a közterületen élő hajléktalanok, idős, egyedül álló személyek biztonságára, továbbá felhívással fordult az energiaszolgáltatókhoz is, arra kérve őket, vezessenek be kikapcsolási moratóriumot a rendkívüli hideg alatt. Az államtitkár arra kért mindenkit, a kormányzati és önkormányzati szervezeteket, civil és karitatív szereplőket, egyházakat, hogy továbbra is működjenek együtt a veszélybe került emberek megmentésében.

Tolóhajók segítik a mozgást

Nagy teljesítményű tolóhajók segítik az ISD Dunaferr számára alapanyagot szállító uszályok, bárkák mozgását a dunaújvárosi kikötőben. A kikötőben folyamatosan törik a jeget. Az öböl egyébként ezekben a napokban menedéket nyújt a zajlás elől védett helyre „menekülő” hajóknak. Jelenleg bolgár és román uszályok várják a kikötőben az időjárás enyhülését, s azt, hogy ismét biztonságosan lehessen közlekedni a Dunán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.